Het activiteitenverslag van Art.1 Midden Nederland over 2021 biedt een uitgebreide inkijk in de inspanningen om discriminatie te bestrijden in de gemeente Amersfoort. Het verslag benadrukt de uitdagingen en successen die het afgelopen jaar hebben gevormd.
Een belangrijk thema in 2021 was de impact van de coronapandemie. Van de 73 geregistreerde discriminatiemeldingen had een aanzienlijk deel, 32 meldingen, betrekking op ervaren uitsluiting door coronamaatregelen, zoals de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs. Deze meldingen variëren van klachten over ongelijke behandeling tot gevoelens van dwang om zich te laten vaccineren. Hoewel deze meldingen niet altijd onder de discriminatiewetgeving vielen, nam Art.1 MN ze serieus en bood advies en begeleiding aan de betrokkenen.
Naast de coronagerelateerde klachten was discriminatie op basis van ras de tweede grootste categorie, met 21 meldingen. Dit is een daling ten opzichte van het voorgaande jaar, waarschijnlijk te wijten aan het afnemen van de aandacht voor de Black Lives Matter-beweging. De meldingen over rasdiscriminatie hadden vaak betrekking op de arbeidsmarkt en buurtconflicten.
Het verslag benadrukt ook positieve ontwikkelingen, zoals de eerste Keti Koti-viering in Amersfoort, en de lancering van de “Route van Verzoening,” een initiatief om verzoening en begrip tussen verschillende gemeenschappen in de stad te bevorderen. Daarnaast heeft Art.1 MN actief bijgedragen aan diverse educatieve en bewustwordingsprogramma’s, zoals de Week van de Diversiteit, met als thema toegankelijkheid.
In totaal biedt het verslag een gedetailleerd beeld van hoe Art.1 MN zich inzet om discriminatie in Amersfoort te bestrijden en om een inclusieve samenleving te bevorderen, ondanks de uitdagingen van de pandemie.