Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Discriminatie vanwege je afkomst op de woningmarkt: hoe bewijs je het?

Je bent op zoek naar een woning en denkt dat je gediscrimineerd werd op grond van je afkomst. Hoe kun je bewijs verzamelen? De antidiscriminatiewetgeving beschermt je. Om je te helpen geeft Art.1 Midden Nederland (hierna: Art.1 MN) je tips om na te gaan of je gediscrimineerd werd. Art.1 MN kan je ook bijstaan als je in je zoektocht naar een nieuwe woning gediscrimineerd wordt op basis van andere criteria, zoals: handicap/chronische ziekte, seksuele geaardheid en geslacht. Een bewijs kun je telefonisch of via een e-mail krijgen:

Telefonisch
  1. Ik bel op onder mijn eigen naam en stel mij kandidaat voor de woning. Ik neem het gesprek op.

  2. Diezelfde dag vraag ik aan een kennis of Art.1 MN om terug te bellen onder een 'Nederlands klinkende' naam en vraag het gesprek op te nemen. De kennis of Art.1 MN gebruikt een vergelijkbaar profiel.

  3. Reageert de bemiddelaar of verhuurder verschillend? Dan bewaar ik de beide gesprekken als bewijsmateriaal. Ik bezorg de bestanden aan Art.1 MN.
Meer details over contact per telefoon (Download PDF)
 
Per e-mail
  1. Ik verstuur een e-mail onder mijn eigen naam om mij kandidaat te stellen voor de woning.

  2. Diezelfde dag vraag ik aan een kennis of Art.1 MN om een soortgelijke e-mail te versturen onder een 'Nederlands klinkende' naam. De kennis of Art.1 MN gebruikt een vergelijkbaar profiel.

  3. Reageert de bemiddelaar of verhuurder verschillend (bijvoorbeeld: het pand is beschikbaar voor de ene maar niet voor de andere)? Dan stuur ik een nieuwe e-mail aan de verhuurder met mijn werkelijke identiteit.

  4. Ik bezorg de uitgewisselde berichten aan Art.1 MN.
Meer details over contact per e-mail (Download PDF)