Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Diversiteitsweek Amersfoort 2021

Klik op een hoofdstuk om deze te openen.
Levenskunstenaar Mary Hogenkamp, fietsend naar vrijheid


“Alle chronische ziektes maken mij een levenskunstenaar”

Ik heb een facilitaire achtergrond en ben een echte teamplayer. Met anderen in projecten samenwerken en iets neerzetten, daar krijg ik heel veel energie van! Die passie kan ik nu kwijt in stichting Stuurkracht, waar ik initiator van ben. Wij fietsen met mensen met een chronische aandoening of fysieke beperking.

Ik kwam op het idee om solotocht te fietsen nadat ik naar een expositie was geweest over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Toen mijn fysiotherapeut aangaf dat mijn wens haalbaar zou zijn, ben ik begonnen met de voorbereidingen. Na die solotocht van 2700 km vanuit Amersfoort, wilde ik wat ik ervaren had aan vrijheid onderweg graag delen met anderen. Ik heb met de jaren geleerd om vaker de vraag te stellen: Waar word ik nu echt gelukkig van? Door daar goed naar te luisteren heb ik, ondanks dat ik fysiek achteruit ga, een veel fijner en rijker leven gekregen.
Levenskunstenaar Tanja's tweede kans op een vol leven


“Pas na jaren in het justitiële systeem zag er iemand wat er echt met mij aan de hand was”

Toen ik voor mijn studie naar Utrecht verhuisde, ging het mis. Ik kreeg last van stemmen in mijn hoofd, en dat ging van kwaad tot erger. Ik werd als agressief persoon aangemerkt, en tien jaar lang ging ik de gevangenis in en uit. Tot het moment dat er een rechter was die begreep dat ik hulp nodig had. Inmiddels is mijn leven enorm veranderd. Toen er eindelijk een diagnose was gesteld, heb ik de hulp gekregen die ik verdien. Met de juiste medicatie, sport en positieve aandacht heb ik veel voor elkaar gekregen. Ik woon eindelijk semi-zelfstandig, ik heb in deeltijd de Pabo kunnen afronden, ben lid van een voetbalclub én ik werk op een zorgboerderij. Ik kom graag hier bij het Belgenmonument. Net zoals de Belgen in de eerste wereldoorlog, heb ik ook een tweede kans gekregen op een goed leven.

Levenskunstenaar Brenda laat altijd van zich horen"Ik kan het wel uitroepen: ‘Niet alles met internet!’"

Ik heb dan wel een aantal beperkingen, maar ik heb mijn mondje nog altijd bij me.  Ik heb de gemeente voor het blok gezet bij de verkiezing voor de meest toegankelijke Gemeente. Stemmen ging via internet, maar heel veel mensen met een beperking zijn daar niet vaardig mee. Toen me gevraagd werd hoe het dan opgelost moest worden, zei ik: ‘Dat is heel eenvoudig, per post of per telefoon.’ Ik heb er niks op gehoord, maar ik denk dat dat de reden is dat ze wedstrijd niet hebben gewonnen. Mensen denken bij toegankelijkheid vaak aan de straten en opstapjes, maar het internet is ook niet altijd toegankelijk. Er moeten cursussen zijn voor mensen die er over willen leren, maar die zijn vaak alleen maar op het internet te vinden, begrijp je?


Levenskunstenaar Conny zet zich graag in‘Voor blinde of dove mensen gebeurt er al veel, maar als je slecht ter been bent wordt het lastig’

Ik ben geboren met een verstandelijke beperking, maar ik zet me op alle mogelijke manieren in voor de toegankelijkheid voor mijn medeburgers. Ik ben ambassadeur voor verschillende stichtingen, en ook al ben ik officieel met pensioen, ik heb 25 jaar voor vereniging LFB gewerkt, en ik ben nog altijd actief als ervaringsdeskundige, om met mijn kennis anderen te kunnen helpen. Ik ben bekend met het VN-verdrag, maar in de praktijk zie ik er weinig van terug. We hadden gelijkvloerse instap voor de bussen, maar dat is op sommige plekken zelfs verdwenen, en niet iedereen heeft budget voor de regiotaxi. Ik zou me graag in de lokale politiek inzetten om te zorgen dat de horeca, het openbaar vervoer en het internet toegankelijk blijven voor iedereen.

Levenskunstenaar Nadezda creëert haar eigen utopie


"Prachtig dat het verdrag er is, maar heel weinig mensen weten dat het verdrag naast rechten, óók plichten bevat voor mensen die het beleid moeten uitvoeren" 

Nu met een kind met een ontwikkelachterstand heb ik deze ervaring : je stoot snel je neus, je mist dingen, je zoekt naar mogelijkheden om je kind extra te stimuleren maar er is heel weinig. Er zijn in Zeist bijvoorbeeld geen +groepjes voor sporten. Ik ben opzoek naar zwemles voor Flynt. Zwemles die gegeven wordt door iemand die kan omgaan met kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Dat is er niet. Ik kan het in de regio niet vinden. Ieder kind heeft recht om te sporten maar met een plusje, dan is het er niet. Die dingen baren me zorgen. Dat heeft natuurlijk invloed op je levensgeluk. Waar kan je kind terecht? Is er wel plek? Is er wel woonruimte of scholing, in zoverre dit allemaal zou kunnen. Dit zou niet afhankelijk moeten zijn van of er plek is, dit zou er gewoon moeten zijn.

Nadèzda is óók de dappere moeder van Flynt. Toen bleek dat Flynt, als kind met een rugzakje, opeens niet meer mocht aanschuiven bij zijn reguliere klas, maakte Nadèzda bij Art. 1 MN een melding van discriminatie. Samen met andere bondgenoten en partners, heeft Art. 1 MN een brief over dit voorval gericht aan het College voor de Rechten van de Mens. Na een hoorzitting kwam het College met een advies aan de Minister.  Het College concludeerde: “Kinderopvang en voorzieningen voor voorschoolse educatie zijn in Nederland op dit moment niet ingericht op brede toegankelijkheid en ongeschikt om inclusie van kinderen met een beperking te bewerkstelligen”.

 Een mijlpaal en genoegdoening voor Nadèzda, ook al is hiermee lang niet alles opgelost.
Foto's en Video's

Bekijk HIER de officiële after-movie van de Diversiteitsweek Amersfoort 2021

Bekijk HIER de registratie van de opening van de Diversiteitsweek Amersfoort 2021

(video door Ralf Silvius)

Bekijk HIER (open in nieuw tabblad, met rechter muisknop) de foto's van de opening van de Diversiteitsweek bij de SDG-hub op 4 oktober.

(Foto's door JC van Manen)

Bekijk HIER (open in nieuw tabblad, met rechter muisknop)  de registratie van de talkshow Lang Niet Toegankelijk, gehouden inhet Meander MC op 7 oktober. 

Diversiteitsweek 2021, met dank aan:


Diversiteitsweek Amersfoort is georganiseerd in samenwerking met onze vele partners: 

Bibliotheek Eemland

Corderius College

Eyecare4you

IndeBuurt033

Onbeperkt Amersfoort

Partners Eemhuis

Scholen in de Kunst

Gemeente Amersfoort

SDG hub

Scholen in de Kunst

Mijn Leven 2.0 

SRO

Ralf Silvius

Miriam Fuselier

Tanja Grootenhaar

Brenda van Coevorden

Mary Hogenkamp

Nadezda 

Conny Kooyman

Team Art.1 MN: Bernice, Nouscha, Youssra, Michel, Miny, Orkun, Kim, Alexander, Cheryl, Niki, Mustapha, Radj

Bestuur Art.1 MN: J. Beets, E. de Beer, K. van den Berg, A. Mahabier, A. van Hoof, N. Broshuis, M. Gazoul