Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Campagne #jijteltmee: deel ervaringen en blijf discriminatie melden, ook nu.

23-04-2020
In deze tijd zien we veel positieve voorbeelden van saamhorigheid en solidariteit; een extra telefoontje naar je (groot)ouders, boodschappen doen voor de buren, een kaartje sturen naar een vriend die in de zorg werkt. Helaas horen we ook andere geluiden en ervaringen in de anderhalve-meter-samenleving.

De verhoogde stress en angst in deze onzekere periode lijkt voor mensen de drempel te verlagen om respectvolle omgangsvormen uit het raam te gooien en zich te laten leiden door vooroordelen. Mensen met een Aziatisch- of ‘niet-Nederlands uiterlijk’ worden buitensporig vaak aangesproken op de coronamaatregelen in vergelijking met anderen. Men wordt soms extra ontweken, nageroepen of uitgescholden op straat. Dit kan leiden tot conflicten in het openbaar vervoer, de supermarkt of de buurt. Daarnaast leidt dit tot verdere sociale uitsluiting en serieuze psychische gevolgen voor de mensen die dit meemaken.



Ook nu melden
Het mag niet zo zijn dat beledigingen en discriminatie getolereerd worden als onderdeel van deze crisis. Met #Jijteltmee roepen we de samenleving op tot steun voor, en solidariteit met de mensen die tijdens de coronacrisis te maken krijgen met beledigingen, discriminatie en ongelijke kansen.

De hoofdboodschap is dat er ook nu aandacht is voor ervaringen van uitsluiting en discriminatie. Ook nu moeten we oog hebben voor elkaar en werken aan een gelijke samenleving en discriminatie adresseren. Met #jijteltmee openen we het gesprek over wenselijke omgangsvormen in een social distance samenleving. We stimuleren bewustwording, halen ervaringen op en delen ideeën over gewenste omgangsvormen in, en na, deze crisis.

Campagne
We roepen verschillende platforms op om deze boodschap uit te dragen door bovenstaande banner, een filmpje en de hashtag #jijteltmee te delen en aandacht te vragen voor de campagne via social media. Zo laten we zien dat onwenselijk gedrag niet oké is en dat het nu ook belangrijk is om discriminatie te melden.  

Ter verdieping van de campagne worden er door Art.1 MN online Q&A’s georganiseerd, waarin verschillende (bekende) woordvoerders hun ervaringen met betrekking tot discriminatie in de coronacrisis delen.

Voor meer informatie over de campagne #jijteltmee en interviews of Q&A’s kun je contact opnemen via info@art1mn.nl of 030 – 232 86 66.