Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Discriminatie kinderen met beperking: Art.1 MN doet collectief melding bij het College voor de Rechten van de Mens

11-08-2020
Art.1 MN heeft het College voor de Rechten van de Mens gevraagd zich uit te spreken over het verdwijnen van een inclusieve kinderopvang. Dit hebben wij gedaan samen met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Defence for Children, Stichting Eigenwijs en een aantal ouders en medewerkers van de kinderopvang. 

De aanleiding is de sluiting van drie zogenaamde ‘plusgroepen’, waar kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand in dezelfde klas zitten als kinderen zonder een beperking of achterstand. Deze gemengde klassen kwamen in 2014 tot stand, maar na een overname van de kinderopvang is besloten de plusgroepen te sluiten. Hierdoor is er geen nieuwe instroom van kinderen met een beperking meer mogelijk. De kinderen die al in de plusgroepen zaten, zijn allemaal uitgestroomd of moesten op zoek naar een nieuwe opvang. 

(tekst gaat verder na de afbeelding)Door de sluiting is mogelijk de inclusiviteit van kinderen met een beperking in het geding gekomen. De kans bestaat dat de sluiting van deze plusgroepen niet conform het VN verdrag omtrent rechten van personen met een beperking is. In Nederland is de mogelijkheid voor inclusieve opvang van jonge kinderen met een beperking op dit moment al zeer klein en het verdwijnen van deze gemengde klassen weerspiegelt de moeizame invoering van dit VN verdrag.

Daarom heeft Art.1 MN zich aangesloten bij het collectief en het College voor de Rechten van de Mens gevraagd zijn visie hierop te geven. Bovendien hebben we het College gevraagd om een advies uit te brengen aan de overheid over deze kwestie en over de algemene toegankelijkheid van kinderen met een beperking en deelname aan de samenleving.