Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Nieuw nummer ‘Amersfoort’ van Kees & Ingeborg over heftige Roze Zaterdag in 1982

19-02-2021
Het Utrechtse muzikale duo Kees en Ingeborg heeft het bijzondere lied ‘Amersfoort’ uitgebracht over de rellen tijdens Roze Zaterdag in Amersfoort in 1982. Dit nummer met bijbehorende videoclip, gevuld met indrukwekkende beelden van de dag, is vanaf nu te beluisteren via YouTube, Spotify, iTunes en Apple Music. Beluister en bekijk het nummer hier op YouTube.

In 1982 vond in Amersfoort de Roze Zaterdag plaats die uitliep op een nachtmerrie. Rellende jongeren en scheldende volwassenen, meerdere deelnemers aan de parade zijn in elkaar geslagen. In theater de Flint was het ‘feestelijke’ avondprogramma, alleen onder politiebegeleiding konden de deelnemers ’s avonds het gebouw verlaten, het was omsingeld door een agressieve meute.

Kees: “Ik herinner het me allemaal nog heel goed. In die tijd was ik lid van Flikkercabaret Spitsroeden en bandlid van de Nederlandstalige popgroep Kadanz. Ons optreden en dat van vele anderen werd die middag afgelast en we hebben nog juist op tijd onze apparatuur in veiligheid kunnen brengen. Een zwarte dag!”

Ingeborg: “Ik had mij zeer verheugd op deze dag in mijn geboortestad maar het werd een nare ervaring. Spreekkoren die “Homo’s dood” riepen, geweld, ik ben bespuugd… het was doodeng. Achteraf heb ik me met name ook verbaasd over de minieme publiciteit en het gebrek aan verontwaardiging in de maatschappij over deze gebeurtenis destijds.”   

Tekst gaat door onder de afbeelding.
  

Gedenkteken Roze Zaterdag 1982
Ter herinnering aan deze heftige Roze Zaterdag in 1982 wil COC Midden-Nederland in samenwerking met de rest van het Regenboogplatform (waaronder Art.1 MN) een gedenkteken plaatsen in Amersfoort. Een mooi initiatief, want het is enorm belangrijk dat deze nare dag niet vergeten wordt. Deze dag zorgde er namelijk voor dat de aandacht voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap hoger op de bestuurlijke agenda’s kwam te staan. Ook werd de strijdlust van LHBTI’s aangewakkerd door deze gebeurtenissen.

Daarom hebben bovenstaande organisaties een crowdfunding opgezet om de financiële middelen te verzamelen voor dit gedenkteken. Lees hier meer over deze campagne en doneer.

Queer History Month (IHLIA)
De lancering van het nummer ‘Amersfoort’ (tekst Ingeborg, muziek Kees) sluit naadloos aan bij het programma van de Queer Geschiedenismaand 2021 van IHLIA (LGBTI Heritage). In de videoclip word je door middel van historische beelden, de tekst en de muziek meegenomen naar die tijd, met aan het einde een verrassende overgang naar het nu. Lees meer over deze maand op de site van IHLIA.

Over Kees & Ingeborg
Kees & Ingeborg vormen sinds 2017 een muzikaal duo. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit zelfgeschreven, persoonlijke nummers. Vaak maatschappelijk betrokken, regelmatig LHBTI-gerelateerd.  Eén titel is bijvoorbeeld ‘1730 (In de schaduw van de Dom)’ en gaat over de sodomietenvervolging in Utrecht in de 18e eeuw. Een ander nummer, ‘Voorjaar’, gaat over ontluikende homoseksualiteit aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. 
De nummers van Kees en Ingeborg zijn te vinden op YouTube, Spotify en iTunes/Apple Music.

Informatie en boekingen: kees.ingeborg@cocmiddennederland.nl

Bekijk video