Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Grote stijging van discriminatiemeldingen in 2020 door inwoners van de provincie Utrecht

19-03-2021

In 2020 hebben wij 714 discriminatiemeldingen binnen gekregen van inwoners van de provincie Utrecht. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen dat we in 2019 hebben behandeld (368). We blikken terug op het bewogen jaar 2020 door te kijken naar de discriminatiemeldingen, onze activiteiten en highlights.

Discriminatiemeldingen in 2020
Maar liefst 714 meldingen van discriminatie zijn in 2020 bij Art.1 MN terecht gekomen. 263 van de meldingen gingen over het carnavalslied van Radio 10 dat beledigend was voor mensen van Chinese afkomst. De Black Lives Matter-demonstraties vorig jaar lijken er ook voor te hebben gezorgd dat mensen meer geneigd waren melding te doen van hun discriminatie-ervaringen.

Bijna de helft (49%) van deze meldingen ging over discriminatie op grond van (etnische) afkomst. Discriminatie op grond van afkomst is in de geschiedenis van Art.1 MN altijd de grond geweest waarop het meest wordt gemeld. De gemelde incidenten als het gaat om afkomst vinden ook plaats op alle terreinen van de maatschappij. Denk hierbij aan de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs, sport, maar ook in de eigen buurt of tijdens het winkelen.

Meldingen over discriminatie op grond van een beperking of chronische ziekte (14%) en op grond van geslacht, gender, sekse en zwangerschap (9%) staan dit jaar op plaats twee en drie.

Heb jij zelf discriminatie ervaren? Of heb je het zien gebeuren? Het is belangrijk om dit te melden! De meldingscijfers geven namelijk informatie over wat er speelt op het gebied van discriminatie in de provincie. En hoe beter we weten wat er speelt, hoe beter we er iets tegen kunnen doen. Onze consulenten luisteren naar jouw verhaal en informeren, adviseren en/of ondersteunen je bij jouw melding. Melden kan via deze website, via e-mail info@art1mn.nl, telefonisch via 030 – 232 86 66, of via WhatsApp 06 - 232 232 71.

Een uitgebreidere analyse over onze discriminatiemeldingen volgt later in onze multi-agency rapportage. Daarin volgen ook de registraties op het gebied van discriminatie van het College voor de Rechten van de Mens en de politie. Voor nu al wel een overzicht van de meldingen bij Art.1 MN per gemeente.

De tekst loopt door onder de afbeelding.


Niet goed leesbaar? Probeer de factsheet (p.2).

Highlights 2020
Ondanks de coronapandemie hebben wij in 2020 veel waar kunnen maken. Een diversiteitsweek in Amersfoort, een boekpresentatie, een LHBTQI meldplatform, een hele social media-campagne en zoveel mogelijk trainingen en lessen online beschikbaar. We wilden er nog even bij stilstaan. Daarvoor kunt u de onderstaande film bekijken of onze Highlights-factsheet bekijken.

Bekijk video

Onze Highlights van 2020, een film van Paul Lashmana (lashmana.be)