Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Wij ondersteunen de campagne voor Amersfoort regenboogmonument

17-05-2019
Vandaag op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT) start COC Midden-Nederland een campagne om in Amersfoort een regenboogmonument te realiseren. Wij als Art.1 Midden Nederland ondersteunen deze campagne. Het monument doet recht aan de titel Regenboogstad en is ter herinnering aan Roze Zaterdag in 1982, die in Amersfoort gewelddadig verliep.

Vertegenwoordigers van de Amersfoortse LHBTI-gemeenschap willen heel graag een Regenboogmonument in de stad. Een monument om zichtbaar en structureel uiting te geven aan de boodschap dat iedereen in Amersfoort zichzelf moet kunnen zijn en ter herinnering aan de Roze Zaterdag van 1982. Vandaag start de campagne om het monument te realiseren. Het COC hoopt op veel publieke steun voor de campagne door inwoners en organisaties. Ook kan men de realisatie van het monument bevorderen met een financiële bijdrage middels een crowdfundingsactie. Het opgehaalde bedrag wordt enkel gebruikt voor de realisatie van het monument.“Een Regenboogmonument in Amersfoort zou een fantastische erkenning zijn. Tijdens de bijeenkomsten voor de Amersfoortse Regenboogagenda is een monument meerdere malen genoemd. Het feit dat Amersfoort zich al sinds 2008 Regenboogstad noemt en de pijnlijke ervaringen uit 1982 rechtvaardigen wat ons betreft een waardig en kleurrijk monument. Een gedenkplaats die aan de ene kant herinnert aan een moment in de Amersfoortse geschiedenis waarop het ontzettend fout ging, maar ons tegelijkertijd aanmoedigt om ons te blijven inzetten voor vrijheid en veiligheid als het gaat seksuele en genderdiversiteit”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.

De initiatiefnemers hopen dat Amersfoorters, betrokken LHBTI’s uit de regio en bezoekers van die bewuste Roze Zaterdag 1982 willen meedenken over het monument, een geschikte locatie en hoe het eruit zou moeten zien. Zeer waarschijnlijk zal hiervoor een bijeenkomst worden georganiseerd in juli. 

Roze Zaterdag 1982
De Roze Zaterdag van 1982 in Amersfoort loopt onverwacht uit op rellen. Optochten richting het centrum worden uitgejouwd, bedreigd, bespuugd en bekogeld met uien en eieren. Een aantal bezoekers wordt zelfs ernstig mishandeld. De Roze Zaterdag is voor veel bezoekers nog steeds een traumatische herinnering. In 2017 maakte televisieprogramma Andere Tijden een documentaire over deze dag onder de titel ‘Flikker op!’. 

[Bron: COC Midden-Nederland – Foto Roze Zaterdag 1982 Amersfoort: beeld uit documentaire Andere Tijden]