Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Genomineerden voor de Utrechtse Diversiteitsprijs 2021 bekend!

27-04-2021

Voor de Diversiteitsprijs 2021 kunnen bedrijven, organisaties en initiatiefgroepen die zich op een creatieve en inspirerende manier inzetten voor een inclusieve samenleving zich aanmelden. Hierbij kan gedacht worden aan activiteiten die bruggen slaan op het gebied van cultuur, sport, onderwijs en economie. Voor de winnaar is 5.000 euro beschikbaar voor projecten en activiteiten die diversiteit en inclusie bevorderen. Middels een vragenlijst konden de inzenders een toelichting geven waarom de persoon, het bedrijf, de organisatie of het project de prijs zou moeten winnen. Op 5 mei reiken we namens de Gemeente Utrecht de prijs weer uit en vandaag presenteren we de drie genomineerden!

Nominatie 1: BAPAHO
BAPAHO staat voor Backpack Holland. Het is een reisbureau dat reizen organiseert in Utrecht zonder dat je de stad verlaat. Zo kun je afreizen naar een specifiek land, een wereldreis maken, thuis op reis gaan of op het werk een reis maken. Het doel is kennismaken met de 169 culturen die Utrecht rijk is. Afgelopen maart heeft BAPAHO initiatief genomen voor een Utrechtse Taalwandeling: een wandeling voor Nederlandstalige en anderstalige Utrechters, om Utrecht te ontdekken, te praten over cultuur, elkaar te leren kennen én te oefenen met de Nederlandse taal. Met de Utrechtse Taalwandeling heeft BAPAHO een kansrijk concept in handen dat nog verder uitgebreid kan worden en onderling contact in de stad kan vergroten. Door mensen uit te nodigen die zich in hun dagelijks leven in totaal verschillende culturele ‘bubbels’ bewegen, wordt een brug geslagen en leren deelnemers elkaars cultuur beter kennen. Tegelijkertijd wordt geoefend met de Nederlandse taal én blijven de deelnemers in beweging.
Klik hier voor de website!

Nominatie 2: Stichting Asha
Stichting Asha is een vrijwilligersorganisatie van Surinaamse Hindoestanen in de gemeente Utrecht. De organisatie is in 1976 opgericht en wil met haar activiteiten een positieve bijdrage leveren aan het gemeentelijke integratie- en participatiebeleid. Stichting Asha is een zeer actieve Utrechtse vrijwilligersorganisatie. Doel is te zorgen dat Utrechters meer integreren, emanciperen en participeren in de Utrechtse samenleving. De doelgroep is zeer divers. Alle doelgroepen worden bediend. In de afgelopen 40 jaar heeft stichting Asha bewezen een organisatie te zijn die diversiteit hoog in de vaandel heeft. Niet alleen erover praten, maar daadwerkelijk doen, zichtbaar maken. Stichting Asha is een voorbeeld en voorlopen in verbinden van diversiteit op diverse terreinen. Diversiteit biedt kansen en heeft meerwaarde en dit moet meer en meer gepromoot worden! Stichting Asha is een ambassadeur en medestander.
Klik hier voor de website!

Nominatie 3: Stichting Big Brothers Big Sisters Utrecht
Big Brothers Big Sisters Utrecht zet zich in voor kwetsbare kinderen van 6 tot 18 jaar die wonen in gezinnen die rondkomen van een minimuminkomen. Dit wordt gedaan met vrijwilligers. Als vrijwilliger spreek je wekelijks af met je “broertje” of “zusje” om samen wat leuks te ondernemen. Dit gebeurt op basis van een community-based programma. Voor alle kinderen is succes in het leven weggelegd. Er wordt samengewerkt met ouders, verzorgers, vrijwilligers en instellingen. Door verschillende programma’s worden o.a. meer zelfvertrouwen opgebouwd, meer sociale vaardigheden ontwikkeld, betere vriendschappen gecreëerd en halen kinderen meer uit zichzelf. Ook helpt het om risicovol gedrag te vermijden en bij de afronding van ieders opleiding.
Klik hier voor de website!


De tekst gaat door onder de afbeelding.


Van links naar rechts: BAPAHO Taalwandeling, Stichting Asha, Stichting Big Brothers Big Sisters Utrecht

Jury
Het was aan de jury om de mooie inzendingen naar drie genomineerden terug te brengen. Geen makkelijke taak! De jury bestaat dit jaar uit de volgende leden:
-       Bernice Calmes, Art.1 Midden Nederland
-       Isabeau Jensen, Nationale Jeugdraad
-       Jaleesa Latupeirissa, UU medewerker Equality Diversity and Inclusion
-       Liesbeth Maas, Politie
-       Mohamed Sini, Oud-Senator en voormalig gemeenteraadslid Utrecht

De jury heeft onafhankelijk van elkaar gekozen voor de bovenstaande drie genomineerden. Zij kiezen uit deze drie prachtige initiatieven een winnaar. Deze wordt bekend gemaakt op 5 mei 2021 door de Utrechtse wethouder Linda Voortman.

Uitreiking
Wegens huidige maatregelen gaat het Bevrijdingsfestival niet door. Echter, zal de uitreiking nog wel dan plaatsvinden. Dit zal gedaan worden aan de hand van telefonisch contact waarna de winnaars de prijs in handen zal krijgen. Houd hiervoor onze socials in de gaten!