Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Monitor Discriminatie 2020: vorig jaar 94% meer incidenten gemeld in provincie Utrecht

24-06-2021
Vandaag wordt de Monitor Discriminatie 2020 door Art.1 MN gepubliceerd. Hierin is meer informatie te vinden over de meldingscijfers, maar staan ook voorbeelden van behandelde zaken. De Monitor is hier te vinden. Op www.discriminatie.nl staan naast de Monitor ook andere regionale rapportages.
In het jaar 2020 ontving Art.1 MN 714 meldingen van ervaren discriminatie van inwoners van de provincie Utrecht. Er werden 460 meldingen gedaan van incidenten die in de provincie Utrecht plaatsvonden. 

Het hoogste aantal meldingen had in 2020 betrekking op ervaren discriminatie op grond van herkomst of huidskleur (32%), maar ook melders met een handicap of chronische ziekte wisten vaker de weg naar de meldpunten te vinden (9%). 

De meeste discriminatie-incidenten werden ervaren op de arbeidsmarkt of de werkplek (14%), in de commerciele dienstverlening zoals het OV of in de supermarkt (12%), en bij de collectieve voorzieningen zoals ziekenhuizen of het stadskantoor (10%).

De coronacrisis is de achtergrond voor de stijging van meldingen in een aantal categoriëen. Een groot aantal meldingen ging over het carnavalslied van Radio 10, dat als beledigend ervaren werd door o.a. mensen van Chinese afkomst. Meldingen van mensen met een beperking gingen vaak over coronamaatregelen, zoals het verplichte gebruik van een winkelwagen. De Black Lives Matter-demonstraties van voorjaar 2020, en de reacties daarop, hebben ook invloed gehad op het aantal meldingen.

De meeste meldingen zijn gedaan door inwoners uit de gemeente Utrecht (352), gevolgd door inwoners van Amersfoort (75) en Nieuwegein (41).
In de Monitor zijn ook de cijfers opgenomen van de politie en het College voor de Rechten van de Mens. Deze cijfers hebben betrekking op de politieregio Midden-Nederland (provincies Utrecht en Flevoland, Gooi- en Vechtstreek). (Tekst gaat verder onder afbeelding)In samenwerking met COC Midden-Nederland creëerde Art.1 MN de website www.weblijvenonszelf.nl om het melden van incidenten zo makkelijk mogelijk te maken.
Met dit meldplatform wordt het belang van het melden van discriminatie-incidenten zoals uitgescholden worden, bedreiging en geweld, aan de LHBTIQ+-gemeenschap benadrukt, zodat er beleid op kan worden gemaakt. Als er niks met incidenten wordt gedaan, is de kans groot dat mensen uit de LHBTIQ+- gemeenschap (onbewust) hun gedrag aanpassen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met incidenten. Dat betekent dat zij niet zichzelf kunnen zijn.