Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Factsheet anti-Zwart racisme gepubliceerd

30-06-2021

Op 1 juli is het Keti Koti, de viering van het einde van de Trans-Atlantische slavernij. Ter gelegenheid hiervan publiceert Art.1 MN de nieuwe factsheet: Anti-Zwart Racisme (Afrofobie).

Voor deze factsheet spraken we met Art.1 MN directeur Bernice Calmes, Linda Nooitmeer, voorzitter van Ninsee en Zuwena Venhuis van Keti Koti Amersfoort.
We vroegen hen naar hun ideeën over anti-Zwart racisme in Nederland. Anti-Zwart racisme is de structurele onderwaardering, uitsluiting en ontmenselijking van Zwarte personen. De gedachte dat Zwarte mensen minderwaardig zijn heeft zijn wortels in de slavernij, en is door de jaren heen gegroeid tot een systeem. In 2019 erkende de Europese Unie afrofobie al als racisme, maar juridisch bindend is het voor de afzonderlijke lidstaten bijvoorbeeld nog niet. Met deze factsheet hopen we bij te dragen aan dialoog en groei op dit gebied. 
Klik hier om de hele factsheet te bekijken.


Tekst gaat door onder afbeelding.



Op 30 juni 2021 vond de eerste Keti Koti herdenking in de gemeente Amersfoort plaats. Met pakkende toespraken van Zuwena Ama Hurtak (Comité 30 juni/1 juli Amersfoort), burgemeester Bolsius, Quinsy Gario en Art.1 MN bestuursvoorzitter Jarrel Beets, onder de warme leiding van Stacey Esajas. Speciale dank aan de prachtige dames in klederdracht die in optocht door de binnenstad van Amersfoort gingen om ruchtbaarheid te geven aan deze bijzondere dag.

Met Keti Koti herdenken we dat 158 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden, op 1 juli 1863 de slavernij in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname formeel heeft afgeschaft. Pas in 1873 werd de Trans-Atlantische slavernij werkelijk afgeschaft, de mensen moesten nog 10 jaar onbetaald doorwerken.

Namens het gehele team van Art.1 MN, wensen we iedereen een mooie viering van Keti Koti.