Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Opening Route van Verzoening Amersfoort

24-11-2021

Route van Verzoening leert jong en oud meer over de historie van Amersfoort

Zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes moeten er voor zorgen dat jong en oud een historische ontdekkingstocht kunnen maken door Amersfoort. De deelnemers komen langs kenmerkende straten, gebouwen en historische overblijfselen die meer vertellen over het koloniaal verleden, de tweede wereldoorlog of het boerenleven van toen en nu in Amersfoort. Zo leren deelnemers over de geschiedenis van verschillende groepen inwoners die in de stad leven. De themaroutes vormen samen de Route van Verzoening.

Bernice Calmes, directeur Art.1 Midden Nederland: “Het doel van de Route van Verzoening is dat alle groepen in de samenleving die zich buitengesloten voelen, de mogelijkheid krijgen om de breuk met ‘de ander’ te herstellen. Bewustwording en educatie zijn dan ook belangrijke pijlers van dit project.”
(tekst gaat verder onder afbeelding)Cees van Eijk, wethouder diversiteit: “De routes zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook leerzaam voor kinderen en volwassenen. Misschien kom je nu dagelijks langs een gebouw in Amersfoort, waar je de historie niet van kende. Door de routes komen  inwoners en mensen die onze stad bezoeken juist te weten wat die verhalen zijn in onze straten en wijken. En ook welke betekenis die nu nog hebben voor stadsgenoten vanwege hun achtergrond of familiegeschiedenis.”

Themaroutes
Op de website routevanverzoening.nl/amersfoort zijn de verschillende themaroutes te vinden die door de stad gaan. Met de mobiele telefoon in de hand volgen de deelnemers  Het Ontmoetingspad, het Keti Koti pad, De Koloniale Wandeling, Het Gildenpad, het Herdenkingsstenenpad of het Boerenpad en krijgen daarbij een toelichting op wat ze onderweg zien. Wat gebeurde er in de wijken tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke sporen herinneren ons aan het koloniale verleden van de stad? Voor wie zijn de 400 herdenkingsstenen in onze stad gelegd? De Ontmoetingsroute loopt door heel Amersfoort, van Vathorst in het Noorden tot het Leusderkwartier in het Zuiden, en verbindt historische en nieuwe ontmoetingsplekken in alle wijken van de stad met elkaar. 

De makers
Art. 1 Midden Nederland (Art.1 MN) maakte de Route van Verzoening in samenwerking met partners uit de stad en met subsidie van Gemeente Amersfoort. De Route van Verzoening is een onderdeel van de Anti-Discriminatie Agenda van de stad.