Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Van Zichtbaar naar Zelfredzaam: Initiatief Altrecht (i.s.m. Art.1 MN, Live Your Story & HKU) wint de K.F. Hein Stimuleringsprijs!

24-02-2022
Donderdag 17 februari won het initiatief ‘Van Zichtbaar naar Zelfredzaam’ maar liefst  €15.000 aan prijzengeld om hun initiatief het komende jaar uit te gaan voeren! Ook wint het initiatief hiermee professionele begeleiding door ValueFactory voor ondersteuning bij de uitvoering van hun idee.

Het initiatief
Geestelijke gezondheidsspecialist Altrecht werkte met Art.1 MN, theatergezelschap Live Your Story en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en zetten samen een creatief, innovatief idee neer dat gaat bijdragen aan de zelfredzaamheid van jongeren. De jongvolwassenen in de zorg bij Altrecht hebben de wens om te leren hoe zij op een creatieve manier hun persoonlijke verhaal kunnen vertellen. De initiatiefnemers zien in dat om je verhaal te kunnen delen, je ook zichtbaar moet durven zijn. Dit is de eerste stap naar zelfredzaamheid en in het doorbreken van sociale en maatschappelijke isolatie van deze jongeren. In dit project zullen jongvolwassenen in behandeling bij Altrecht in samenwerking met Art.1 MN, Live Your Story en de HKU hun krachten kunnen bundelen en inzetten.

Het oordeel van de jury
Volgens de jury zit de kracht van het plan ‘Van zichtbaar naar zelfredzaam’ in het verbinden van twee werelden, die van zorg en welzijn, en van de culturele sector. Er wordt hier een mooie en speelse methodiek toegepast waarbij de jongeren zelf aan zet zijn. Theater als middel is creatief en bewezen effectief als het gaat om bewustwording. De jury ziet dat het project deze bewustwording teweeg zal brengen. Daarnaast kan het bijdragen aan het anders kijken naar jongeren met psychische problematiek en naar kunst. De jury sprak van een mooie kruisbestuiving waar zowel de jonge deelnemers als de studenten van de HKU veel van kunnen leren, ook voor hun verdere toekomst. Het feit dat de partners van dit initiatief al vaker samen hebben gewerkt geeft de jury het vertrouwen dat ook dit een zeer geslaagd project wordt.

De K.F. Hein Stimuleringsprijs
Sinds 2008 reikt het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden de K.F. Hein Stimuleringsprijs uit aan Utrechtse sociale en maatschappelijke organisaties. Met de prijs wil het fonds organisaties in het zonnetje zetten die zich op bijzondere wijze onderscheiden met innovatieve ideeën en projecten binnen de sector zorg en welzijn. Naar wie de prijs gaat bepaalt een jury bestaande uit jongeren, professionals die met jongeren werken, en commissieleden.

Dit jaar zijn drie organisaties gekozen tot gelijkwaardige prijswinnaars waarover het totale prijsgeld van €35.000 is verdeeld. ‘Van zichtbaar tot zelfredzaam’ won €15.000, steunpunt GGZ Utrecht won €12.500 met ‘Prestatiedruk en Samenredzaamheid’ en €7.500 werd uitgereikt aan Don Bosco Spirit/U-2B Heard! voor hun initiatief ‘De Verbetertafel’. Alle drie krijgen ook professionele begeleiding voor de uitvoering van hun idee vanuit ValueFactory.


Foto door Anna van Kooij