Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Onze Highlights: Art.1 MN behandelde 601 discriminatiemeldingen in 2021

22-03-2022

In 2021 kwamen de meldingen van discriminatiemeldingen weer massaal binnen. Uiteindelijk behandelden we er 601 van inwoners uit de provincie Utrecht. Aangezien er geen bulkmeldingen waren over één specifiek (landelijk) voorval, ging het ook om 601 unieke incidenten. In die zin is dit aantal een record. In 2021 waren we ook op andere gebieden zeer actief: we gingen On The Road langs alle gemeenten, projecten zoals de Route van Verzoening en de tentoonstelling 'Levenskunstenaars' gingen in première, we organiseerden panelgesprekken, deden onderzoek en maakten factsheets. Lees er meer over in onze Highlights-factsheet! Onderaan deze pagina vind je ook onze Highlights-film!

Wat er opviel aan de discriminatiemeldingen van 2021 is dat veel mensen zich gediscrimineerd voelden wegens bijvoorbeeld een mondkapjesplicht of het coronatoegangsbewijs. De meeste meldingen gingen echter over discriminatie op grond van (etnische) afkomst. Discriminatie op grond van afkomst is in de geschiedenis van Art.1 MN altijd de grond geweest waarop het meest wordt gemeld. De gemelde incidenten als het gaat om afkomst vinden ook plaats op alle terreinen van de maatschappij. Denk hierbij aan de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs, sport, maar ook in de eigen buurt of tijdens het winkelen.

Heb jij zelf discriminatie ervaren? Of heb je het zien gebeuren? Het is belangrijk om dit te melden! De meldingscijfers geven namelijk informatie over wat er speelt op het gebied van discriminatie in de provincie. En hoe beter we weten wat er speelt, hoe beter we er iets tegen kunnen doen. Onze consulenten luisteren naar jouw verhaal en informeren, adviseren en/of ondersteunen je bij jouw melding. Melden kan via deze website, via e-mail info@art1mn.nl, telefonisch via 030 – 232 86 66, of via WhatsApp 06 - 232 232 71.

Een uitgebreidere analyse over onze discriminatiemeldingen volgt eind mei in onze multi-agency rapportage. Daarin volgen ook de registraties op het gebied van discriminatie van het College voor de Rechten van de Mens en de politie. Voor nu al wel een overzicht van de meldingen bij Art.1 MN per gemeente.


Niet goed leesbaar? Check onze factsheet (p.2)!

Met de On The Road-bus gingen we langs alle gemeenten in de provincie. Heb jij ons gezien? Op de markt, in het winkelcentrum, of de bibliotheek? Vrijdag zie je een meer uitgebreide publicatie over dit avontuur!

Met de opening van de Diversiteitsweek in Amersfoort werd ook de tentoonstelling 'Levenskunstenaars' geopend. In de tentoonstelling worden de verhalen in beeld gebracht van vijf vrouwen met een beperking of chronische ziekte tegen de achtergrond van het VN-verdrag: Rechten van mensen met een beperking. In de tentoonstelling verkennen we de dagelijkse realiteit van de mens achter het verdrag. Nog altijd zichtbaar vanaf de straat op Stationsplein 14 in Amersfoort!

In Amersfoort lanceerden we ook de Route van Verzoening: zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes langs kenmerkende straten, gebouwen en historische overblijfselen die meer vertellen over bijvoorbeeld het koloniaal verleden, de Tweede Wereldoorlog of het boerenleven van toen en nu.

Via Zoom organiseerden we panelgesprekken over onder andere alledaags racisme, de veiligheid van LHBTIQ+ personen, de rechten van vrouwen, het kwetsende verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai en immateriële reparaties voor het slavernijverleden, allemaal terug te kijken via de links! Er verschenen factsheets over discriminatie van mensen met een Zuidoost-Aziatisch uiterlijk, Joden in Utrecht, afrofobie, moslims in de provincie Utrecht, en discriminatiemeldingen en samenwerking in G4-verband. Ook deden we opnieuw onderzoek naar de discriminatie-ervaringen en veiligheidsgevoelens van LHBTIQ+ personen door middel van PinkPanel.

Bekijk nu de factsheet! Of bekijk hieronder de film!

Bekijk video

Onze Highlights van 2021, een film van Paul Lashmana (www.lashmana.be)