Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Monitor Discriminatie 2021: Meer dan 600 unieke incidenten gemeld in provincie Utrecht

24-05-2022

Vandaag wordt de Monitor Discriminatie 2021 door Art.1 MN gepubliceerd. Hierin is meer informatie te vinden over de meldingscijfers, maar staan ook voorbeelden van behandelde zaken. De Monitor is hier te vinden. Op www.discriminatie.nl staan naast de Monitor ook andere regionale rapportages.

In het jaar 2021 ontving Art.1 MN 601 meldingen van ervaren discriminatie van inwoners van de provincie Utrecht. Er werden 547 meldingen gedaan van incidenten die in de provincie Utrecht plaatsvonden.

Het hoogste aantal meldingen had in 2021 betrekking op ervaren discriminatie op grond van herkomst of huidskleur (39%), maar ook veel meldingen hadden geen wettelijke discriminatiegrond (26%). Veelal gingen deze meldingen over bijvoorbeeld de mondkapjesplicht of het moeten tonen van een geldige QR-code voor toegang. Hoewel de antidiscriminatiewetgeving in Nederland geen bescherming biedt wanneer er geen van de genoemde discriminatiegronden (bijvoorbeeld: afkomst, leeftijd, geslacht, seksuele gerichtheid, etc.) in het spel is, wordt met dit hoge aantal meldingen wel een duidelijk signaal afgegeven dat men zich gediscrimineerd heeft gevoeld. Meldingen op grond van een beperking of chronische ziekte kwamen in 2021 op de derde plaats (15%).

De meeste discriminatie-incidenten werden ervaren op de arbeidsmarkt of de werkplek (20%), bij de collectieve voorzieningen zoals ziekenhuizen of het stadskantoor (19%), en in de commerciele dienstverlening zoals het OV of in de supermarkt (14%).

In 2020 registreerde Art.1 MN 714 meldingen van inwoners uit de provincie Utrecht. Dat jaar was er echter ook sprake van een bulkmelding (263 stuks) over het carnavalslied op Radio 10 dat kwetsend was voor mensen van (oost-)Aziatische afkomst. In 2021 registeerde en behandelde Art.1 MN meldingen over 601 unieke incidenten. Van een afname van gemelde discriminatie-incidenten is dus niet per sé sprake.

De meeste meldingen zijn in 2021 gedaan door inwoners uit de gemeente Utrecht (268), gevolgd door inwoners van Amersfoort (73) en Houten (28).
In de Monitor zijn ook de cijfers opgenomen van de politie en het College voor de Rechten van de Mens. Deze cijfers hebben betrekking op de politieregio Midden-Nederland (provincies Utrecht en Flevoland, Gooi- en Vechtstreek).

De tekst loopt door onder de afbeelding.



In samenwerking met COC Midden-Nederland creëerde Art.1 MN in oktober 2020 de website www.weblijvenonszelf.nl om het melden van incidenten zo makkelijk mogelijk te maken.
Met dit meldplatform wordt het belang van het melden van discriminatie-incidenten zoals uitgescholden worden, bedreiging en geweld, aan de LHBTIQ+-gemeenschap benadrukt, zodat er beleid op kan worden gemaakt. Als er niks met incidenten wordt gedaan, is de kans groot dat mensen uit de LHBTIQ+- gemeenschap (onbewust) hun gedrag aanpassen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met incidenten. Dat betekent dat zij niet zichzelf kunnen zijn. Door de inzet van dit meldplatform hebben er weer meer LHBTIQ+ personen incidenten gemeld dan in 2020 (een stijging van 17 naar 37).

Discriminatie melden kan daarnaast ook bij Art.1 MN via deze website, telefonisch op 030 - 232 86 66, per e-mail op info@art1mn.nl, of via WhatsApp op 06 - 232 232 71.