Connection has lost...
Instellingen: gesproken tekst language

Factsheet: excuses aanbieden voor het slavernijverleden

30-06-2022
Op 30 juni en 1 juli is het Keti Koti. Op 30 juni wordt het slavernijverleden herdacht en op 1 juli de vrijheid gevierd. Keti Koti vertaalt zich letterlijk als 'gebroken ketenen'. Afgelopen 23 februari bood de Gemeente Utrecht excuses aan voor haar rol in het slavernijverleden. Amsterdam en Rotterdam deden dit al eerder. De landelijke overheid en andere gemeenten zijn hier nog niet klaar voor. Vandaag bieden we middels een factsheet een handleiding om op succesvolle wijze excuses aan te bieden als (lokale) overheid.

Bekijk hier de factsheet: Op gepaste wijze excuses aanbieden voor de effecten van het koloniaal verleden


De impact van het slavernijsysteem is niet te ontkennen; we zien de sporen in de architectuur, de verdeling van rijkdom en kansen en in de samenleving. Getroffenen dragen de effecten soms nog generaties lang met zich mee. In meer en meer gemeentes worden de effecten van het slavernijverleden in kaart gebracht en maakt men graag excuses voor dit verleden om de impact hiervan, en de verantwoordelijkheid van de instituties hierin, te erkennen.

In samenwerking met dr. Barryl Biekman en Jasper Albinus stelden we deze beknopte handleiding op voor ambtenaren, beleidsmakers en professionals die betrokken zijn bij het officieel excuses aanbieden voor het slavernijverleden. De handleiding biedt context, taal en tips die in acht moeten worden genomen om de excuses passend te maken.

De elementen van onderzoek, erkenning, excuses en herstelprogramma's figureren hierin. Hoe kunnen (lokale) overheden op een passende wijze hiermee aan de slag? En excuses moeten ook worden aanvaard; de manier waarop en de plaats waar excuses worden aangeboden zijn hierom zeer belangrijk. Het is vanzelfsprekend relevant welke personen je hierbij betrekt als overheid. Raadpleeg de factsheet voor meer informatie.Op 23 februari 2022 bood de Gemeente Utrecht haar excuses aan voor haar rol in het slavernijverleden