Vandaag, 2 augustus, wordt de Samudaripen herdacht. Op deze dag herdenken we alle Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust. Het is een belangrijke dag voor deze community; daarom brengt Art.1 MN vandaag een factsheet uit. Wie zijn Roma en Sinti eigenlijk? Wat is hun geschiedenis? En waar lopen zij vandaag de dag tegenaan? Lees het in onze Factsheet Roma en Sinti: Blijf daar waar er liederen zijn.
Antiziganisme
Roma en Sinti functioneren in onze maatschappij zoals iedere andere bevolkingsgroep. Regelmatig lopen zij tegen barrières op, bijvoorbeeld bij het vinden van werk, een stage, of woonruimte. Het racisme waar Roma en Sinti mee te maken hebben wordt antiziganisme genoemd. Roma en Sinti worden geconfronteerd met uitsluiting, onderschatting en onderwaardering. Velen van hen vertellen niet altijd dat zij Roma of Sinti zijn om dit te voorkomen.
Ook woonwagenbewoners ervaren regelmatig discriminatie; we lezen er wel eens over in het nieuws. Bijvoorbeeld wanneer een lokale overheid woonwagenkampen wil laten verdwijnen, of niet of te weinig investeert om woonwagenplekken te realiseren wanneer die behoefte er wel duidelijk is. Deze discriminatie is echter niet vanwege de afkomst van woonwagenbewoners, maar vanwege hun wooncultuur. Niet alle Roma en Sinti wonen in een woonwagen en niet alle woonwagenbewoners zijn Roma of Sinti. Discriminatie van woonwagenbewoners valt daarom niet onder antiziganisme.
Lees de factsheet hier.
SamudaripenDe gemeente Utrecht was op 2 augustus 2021 de eerste gemeente die de Samudaripen, ook wel de Roma-holocaust, officieel herdacht. In de nacht van 2 augustus 1944 werden er 3.000 Roma en Sinti vergast.
