Arbeidsdiscriminatie: Wat te Doen en Waar te Melden

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

,

Tags:

Meldroute Arbeidsmarktdiscriminatie

Arbeidsdiscriminatie is een serieus probleem dat actie vereist. Door discriminatie te melden, draag je bij aan het zichtbaar maken van het probleem en help je bij het verbeteren van beleid en wetgeving. Discriminatie.nl biedt ondersteuning en advies om je hierbij te helpen. Melden kan altijd, zelfs anoniem. Onthoud: niet gemeld, niet gezien! Deze meldroute biedt een overzicht van wat te doen als je discriminatie ervaart op de werkvloer en waar je dit kunt melden.

Herken Arbeidsdiscriminatie

Arbeidsdiscriminatie kan op verschillende manieren voorkomen. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die een werkgever niet zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek, Als je met dergelijke vragen geconfronteerd wordt, is er sprake van discriminatie.

  • Ben je zwanger?
  • Is er iemand om voor je kinderen te zorgen als ze ziek zijn?
  • Welke taal spreken je ouders?
  • Waarom ben je naar Nederland gekomen?
  • Heb je ooit problemen gehad met een ziektekostenverzekeraar?

Melden via Discriminatie.nl

Discriminatie.nl fungeert als een centraal punt voor het melden van discriminatie-ervaringen. Wanneer je discriminatie in de horeca ervaart, kun je direct een melding maken:

• Online: Bezoek de website www.discriminatie.nl om het meldingsformulier in te vullen.

• Telefonisch: Bel naar het gratis nummer 0800 0880 om je situatie te bespreken en advies te krijgen.

Wat gebeurt er na je melding?

Na het indienen van je melding, biedt Discriminatie.nl diverse vormen van ondersteuning:

  • Doorverwijzing: Indien nodig word je doorverwezen naar een gespecialiseerd antidiscriminatiebureau of andere relevante organisaties.
  • Juridisch advies: Je kunt gratis juridisch advies krijgen om te bepalen welke stappen je verder kunt ondernemen.
  • Klachtprocedures: Ondersteuning bij het starten van een klachtprocedure bij het betreffende horecabedrijf of andere instanties.
  • Bemiddeling: Afhankelijk van de situatie kan een bemiddelingsgesprek worden voorgesteld.

Daarnaast is er een schriftelijke klachtenprocedure mogelijk met de beklaagde instantie, en het College voor de Rechten van de Mens kan ingeschakeld worden.

Waarom Melden Belangrijk is

Het melden van discriminatie helpt om het probleem zichtbaar te maken voor bestuurders en beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Daarnaast helpt je melding ook anderen die met hetzelfde probleem te maken hebben. Er is altijd gratis juridisch advies beschikbaar als je dat nodig hebt.

Bovendien kan een melding ook anoniem gedaan worden. Deze melding wordt dan geregistreerd en meegenomen in de statistieken, maar er volgt geen verdere procedure.