Evaluatie #WeBlijvenOnszelf

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

,

Tags:

Het rapport “#WeBlijvenOnszelf” is een evaluatie van het gelijknamige meldplatform voor de LHBTIQ+ gemeenschap, gefinancierd door de gemeente Utrecht en gepubliceerd door Art.1 Midden Nederland. Het platform Weblijvenonszelf.nl, gelanceerd op 11 oktober 2020, biedt een veilige plek voor LHBTIQ+ personen om incidenten van ongelijke, ongewenste, of ongepaste behandeling te melden. Het streeft ernaar de zichtbaarheid en het begrip van de uitdagingen waarmee de LHBTIQ+ gemeenschap wordt geconfronteerd te vergroten en ondersteuning te bieden bij het melden van incidenten.

Melding incidenten van belang voor community

De meldingen omvatten diverse incidenten zoals discriminatie, verbale en fysieke confrontaties, en problemen met toegang tot voorzieningen. Het rapport benadrukt het belang van het melden van incidenten, groot of klein, om bewustwording te creëren en om te voorkomen dat dergelijke ervaringen genormaliseerd worden. Het benadrukt ook dat melden niet alleen ten goede komt aan de individuele melder maar aan de gehele gemeenschap door bij te dragen aan betere preventie en reactie op incidenten.

Het platform werkt samen met organisaties zoals COC Midden Nederland en heeft een laagdrempelige aanpak om meldingen te doen en ondersteuning te bieden. De medewerkers zijn getrainde professionals, vaak zelf deel van de LHBTIQ+ gemeenschap, en bieden naast het registreren van meldingen ook advies, ondersteuning bij juridische stappen, en verbinding met relevante organisaties.

Het rapport illustreert het belang van #WeBlijvenOnszelf in het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor de LHBTIQ+ gemeenschap en het belang van het melden van incidenten om zichtbaarheid, begrip, en preventie te bevorderen.