Diversiteitsweek: Amersfoort in teken diversiteit & inclusie

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, ,

Tags:

Van 4 tot en met 11 oktober stond Amersfoort in het teken van diversiteit en inclusie. Voor het vierde opeenvolgende jaar organiseerde Art1. Midden Nederland, samen met SDGHUB Nederland, Gemeente Amersfoort en verschillende partners uit stad de diversiteitsweek. Thema was ‘De Grondwet is jarig. Het is dit jaar 175 jaar geleden dat de door Johan Rudolph Thorbecke voorgestelde wijzigingen aan de al bestaande grondwet zijn ingevoerd en het fundament voor de democratische rechten en vrijheden zoals we die van de dag koersteren zijn gelegd.

Het programma bestond uit een mooie mix van dialoogavonden, debatten, exposities en theatervoorstellingen. Kijk voor een volledig overzicht met videoimpressies, fotorapportages en meer op de website https://diversiteitsweek.nl.

Enkele hoogtepunten

Bijzondere verhalen
Theatermaker Judith Kruithof gaf een een unieke locatievoorstelling getiteld ‘In Haar Schoenen’. De voorstelling is een diepgaande verkenning van een verborgen Joods verleden in de binnenstad van Amersfoort. Kruithof, die opgroeide als een christelijk meisje, kwam er op haar dertiende achter dat ze Joods is. Nu probeert ze haar familiegeschiedenis te reconstrueren, een zoektocht die meer vragen oproept dan antwoorden biedt. Na afloop kon het publiek in gesprek met de theatermaker en acteurs.

Lancering ‘Iedereen aanzet met de Grondwet
In samenwerking met Stichting Vreedzaam is een campagne en game ontwikkelt om kinderen op een speelse manier te informeren over wat de grondwet voor hun betekent. Het initiatief wil kinderen laten begrijpen hoe de Grondwet hun rechten en verantwoordelijkheden beïnvloedt en hen aanmoedigen om actief mee te doen. Dit wordt gedaan via een campagne en een interactieve tool die op scholen, in wijken, buurten en thuis kan worden gebruikt. Het doel is om kinderen op een begrijpelijke en boeiende manier kennis te laten maken met de Grondwet, zodat ze kunnen deelnemen aan het vormen van een democratische cultuur en hun stem kunnen laten horen in kwesties die hen aangaan. Op de website HTTPS://IEDEREENAANZET.NL/ kunnen kinderen games spelen en nog veel meer om zo de Grondwet te ontdekken.


Dialoogavonden
In samenwerking met het Platform Levensbeschouwing & Religies organiseerde we een bijzondere dialoogavond met als centraal thema ‘Verbinding Tussen Culturen, Religies en Overtuigingen’. We waren te gast bij de El Fath moskee in Liendert voor de dialoogavond ‘Verbinding Tussen Culturen, Religies en Overtuigingen’. Met ruim 35 deelnemers, een druk bezochte bijeenkomst met vertegenwoordigers van praktisch elke geloofsgemeenschap, levensbeschouwing en culturele achtergrond. Een mooie mix van bestuurders, geestelijken en filosofisch, nieuwsgierig ingestelde inwoners ging met elkaar in gesprek. Kijk hier voor een terugblik & fotorapportage

Debat Welkom in Amersfoort
Ongeveer 1 op de 5 Amersfoorters heeft een chronische beperking. Veel plekken in Amersfoort zijn toegankelijk voor mensen met een beperking, maar voelen ze zich er ook echt welkom? Ergens fysiek binnen kunnen komen is mooi, maar je eenmaal binnen ook fijn voelen is het doel natuurlijk! Maarten Rector ging in gesprek met Alice Schippers, Bijzonder Hoogleraar Disability Studies, Micheline Paffen, Wethouder Inclusies & Diversiteit en ervaringsdeskundigen van OnbeperktAmersfoort. Hoe wordt iemand met een beperking behandeld en bejegend in Amersfoort? Hoe zit het dus met de sociale toegankelijkheid van Amersfoort? Terugkijken kan hier

Kijk voor een volledig overzicht met videoimpressies, fotorapportages en meer op de website https://diversiteitsweek.nl.