Kathleen Ferrier over ‘Waarom Leusden niet om Slavenschip De Leusden heen kan’

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

,

Tags:

Indrukwekkende lezing Slavernijverleden druk bezocht. Afgelopen maandag 26 juni gaf Kathleen Ferrier in een volgepakt Het Huis van Leusden een indrukwekkende lezing over ‘Waarom Leusden niet om Slavenschip De Leusden heen kan’. Een inspirerende avond met open gesprekken over gedeelde historie en gezamenlijke toekomst.

Lezing Slavernijverleden Leusden AmersfoortOntketent

De avond werd geopend met een inleiding door burgemeester Gerolf Bouwmeester. Aansluitend was het woord aan Kathleen Ferrier, bekend als inwoner van Leusden, dochter van de eerste president van Suriname, voormalig Europarlementariër en voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Ferrier sprak indringend over thema’s als pijn, heling en verzoening. Ze benadrukte het belang van onze gedeelde historie en de noodzaak om samen te werken aan een gezamenlijke toekomst.

De avond werd afgesloten met een dynamisch panelgesprek, vakkundig geleid door Cemil Yilmaz waarbij burgemeester Bouwmeester, Kathleen Ferrier en publiek met elkaar in gesprek gingen.

Over Slavenschip de Leusden

Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijne-rivier in Suriname het Slavenschip Leusden, eigendom van de West-Indische Compagnie (WIC), met aan boord 700 Afrikaanse gevangenen, op het moment van de ramp bevonden zich 680 gevangenen aan boord, waarvan er slechts 16 de ramp overleefden. Het schip, gebouwd in Amsterdam in 1719, heeft tot aan haar ondergang in 1738 tien slaventochten uitgevoerd. In totaal werden 6564 gevangenen in Afrika ingescheept, waarvan 4925 mensen de overtocht overleefden.

De geschiedenis van de Leusden confronteert ons met alle facetten van de trans-Atlantische slavenhandel: opstanden, ziekten en tenslotte de moord op 664 van de 700 gevangenen door de bemanning tijdens de ondergang van het schip. Deze scheepsramp, die geldt als de grootste moordpartij tijdens de gehele periode van de slavenhandel, is tot nu toe onbesproken gebleven. De beschrijving van de geschiedenis van dit schip brengt ons dichter bij een periode waar wij liever niet aan herinnerd willen worden.

In een indrukwekkende lezing nam Kathleen Ferrier over ons mee in de geschiedenis en ‘Waarom Leusden niet om Slavenschip De Leusden heen kan’.