Demissionair minister De Jonge lanceert Discriminatie.nl

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

Tags:

Demissionair minister De Jonge lanceert Discriminatie.nl, één landelijk meldpunt discriminatie voor alle inwoners van Nederland    

Slechts 3 procent van de ervaren discriminatie wordt gemeld bij een antidiscriminatievoorziening. Omdat elke inwoner van Nederland recht heeft om gezien, gehoord en ondersteund te worden als deze discriminatie ervaart, gaan 18 antidiscriminatievoorzieningen samenwerken binnen één landelijk meldpunt: Discriminatie.nl. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties lanceerde de website en de eerste campagnefilm aanstaande dinsdag 9 januari in Den Haag.

Veel discriminatie niet gemeld

Ruim een kwart van de inwoners van Nederland krijgt te maken met Discriminatie, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Toch maakt maar 3 procent melding van deze incidenten bij een instantie die discriminatie registreert en melders helpt, zoals een antidiscriminatievoorziening of de politie. 

Sjaak van der Linde, voorzitter van Discriminatie.nl: “De meldingen die we binnenkrijgen zijn het topje van de ijsberg, terwijl melden het verschil kan maken voor jezelf of een ander, en om zicht te houden op discriminatie. Veel mensen weten niet wat hun rechten zijn of hebben hulp nodig bij vervolgstappen. Onze consulenten kunnen daarbij helpen. We bieden een veilige omgeving, waar geluisterd wordt naar je verhaal. Meld discriminatie daarom wél bij Discriminatie.nl.”

Meld het wél!

Gebouwen die niet toegankelijk zijn met bijvoorbeeld een rolstoel, gepasseerd worden voor een nieuwe functie vanwege je leeftijd, geweigerd worden aan de deur: discriminatie en racisme komt in vele vormen voor en wordt niet altijd erkend of gezien. Discriminiatie.nl vergroot de toegang en vindbaarheid van het landelijk meldpunt door eenduidigheid om zo meer mensen te kunnen helpen. Om de naamsbekendheid te vergroten lanceert Minister de Jonge met de website ook een nieuwe campagnefilm “Discriminatie.nl: Meld het wél”. Door wel te melden worden mensen meer gezien en gehoord, krijgen ze advies en worden ondersteund bij eventuele vervolgstappen. Daarbij geeft de registratie van discriminatieklachten inzicht in aard en omvang van discriminatie.     

Samenwerking antidiscriminatievoorzieningen

Onder Discriminatie.nl bundelen achttien antidiscriminatievoorzieningen in Nederland de krachten om het melden toegankelijker te maken. Hiermee is Discriminatie.nl actief in 90 procent van de Nederlandse gemeenten. De samenwerking stelt de antidiscriminatievoorzieningen in staat om gezamenlijk campagnes te voeren en de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. De regionale aanwezigheid en expertise blijft hierbij behouden. Discriminatie.nl is dus niet alleen een digitaal platform, maar heeft ook kantoren met medewerkers door heel het land waar melders ontvangen kunnen worden.

Eerste stap landelijke organisatie

De samenwerking is tevens een eerste stap naar een landelijk onafhankelijke organisatie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt aan een nieuwe wet om dit mogelijk te maken.  De eerste blauwdruk hiervoor stuurt de minister voor de zomer naar de Tweede Kamer. Deze landelijke organisatie zal rechtstreeks door het rijk worden gefinancierd.