Hoe niets voorgoed verdwijnt – Sporen van een koloniaal verleden

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, ,

Tags:

Het koloniale verleden is een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. Voor deze expositie in het Rietveldpaviljoen brengt gastcurator Diederik Samwel, met het Rietveldteam, kunstwerken samen die alle aanleiding vormen om terug te kijken op de koloniale geschiedenis van Amersfoort en er met elkaar over in gesprek te gaan. Op welke manier is het koloniaal verleden en slavernij van invloed op de huidige samenleving? En wat kun je leren van elkaars persoonlijke verhaal?

De expositie is tot stand gekomen op initiatief van Art1. Midden Nederland en SDGHUB Nederland en beoogt op een andere manier maatschappelijke thema’s onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

Bekijk het volledig programma op https://033fotostad.nl

In de expositie is werk te zien van fotografen Thom Hoffman, Armando Ello, Pauli Gerritsen, Tom de Wit en Ruud van der Graaf en beeldend kunstenaars Patricia Kaersenhout, Constance van Duinen en Alma Thomas.

Expositie 'Hoe niets voorgoed verdwijnt – Sporen van een koloniaal verleden' Rietveldpaviljoen 11 januari - 11 februari 2024

Foto / Video project Koloniale Sporen – Amersfoort Ontketent

Eerstejaars leerlingen van het Vathorst College gingen op zoek naar Koloniale Sporen in de buurt. Ze interviewde stadsgenoten met koloniale achtergrond over tradities, dromen, leven en liefde in land van herkomst en afkomst. Foto- en video impressies van hun gesprekken, gemaakt door het SDGHUB team Tom de Wit en Ruud van der Graaf, zijn onderdeel van de expositie.

Expositie als aanleiding voor verdieping en goed gesprek

Een integraal onderdeel van de expositie zijn verschillende evenementen, zoals een Nederlands-Indische editie van Books on Tour en een avond met Britt-Marie van der Drift over vrijheidsstrijders. De film Mama Sranan, van regisseur Tessa Leuwsha is doorlopend te zien in de filmzaal van het Rietveldpaviljoen en Ketikoti tafels en verschillende dialoogavonden.

De expositie en de randprogrammering is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen het team van het 033Fotostad/Rietveldpaviljoen en Art.1 Midden Nederland & SDGHUB Nederland.