Monitor Discriminatie 2021 Provincie Utrecht

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, , ,

Tags:

De “Monitor Discriminatie 2021 Provincie Utrecht” biedt een uitgebreid overzicht van discriminatie-incidenten in de provincie Utrecht, met gegevens afkomstig van verschillende instanties zoals Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN), de politie-eenheid Midden-Nederland en het College voor de Rechten van de Mens. Deze monitor heeft als doel een compacte en toegankelijke weergave van discriminatie-incidenten te bieden en omvat ook informatie over de preventieve activiteiten en het beleidsadvies van Art.1 MN​​.

Monitor Discriminatie 2021 Provincie Utrecht

Inzicht in aard en omvang van gemelde discriminatie incidenten

De meldingen die in de monitor worden beschreven, betreffen ervaren discriminatie. Hierbij is er sprake van onderregistratie; veel discriminatie-ervaringen worden niet gemeld, wat kan komen door onwetendheid over meldpunten, de angst voor de gevolgen van een melding, of de wens om een negatieve ervaring achter zich te laten. De cijfers in de monitor geven daarom geen volledig beeld van discriminatie-incidenten in de regio, maar bieden wel belangrijke inzichten in de aard van de incidenten die wel gemeld worden​​.

Relatief hoog aantal discriminatiemeldingen in 2021

De monitor toont aan dat in 2021 het totale aantal discriminatieregistraties bij Art.1 MN 601 was, met 547 meldingen van incidenten in de provincie Utrecht. De politie registreerde 871 incidenten, en het College voor de Rechten van de Mens ontving 76 verzoeken om een oordeel. Deze cijfers kunnen overlappen, aangezien dezelfde incidenten mogelijk bij meerdere instanties zijn gemeld​​.

Opvallend is dat het aantal meldingen in 2021 lager was dan in 2020, toen er 714 meldingen waren. Dit verschil wordt grotendeels toegeschreven aan een bulkmelding in 2020 gerelateerd aan een carnavalslied dat beledigend was voor mensen van Chinese afkomst. In 2021 waren er geen vergelijkbare bulkmeldingen, wat de relatief hoge aantallen unieke incidenten in 2021 (601) des te opmerkelijker maakt​​.

141 discriminatiemeldingen gerelateerd aan Corona maatregelen

De COVID-19-pandemie heeft ook invloed gehad op de aard van de discriminatiemeldingen. Met de invoering van het coronatoegangsbewijs ontstond een nieuwe categorie van discriminatiemeldingen, vooral gerelateerd aan de weigering van toegang bij het niet kunnen aantonen van een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs. In totaal werden 141 meldingen gerelateerd aan deze coronamaatregelen geregistreerd bij Art.1 MN in 2021​​.

Keuze meldpunt afhankelijk van discriminatiegrond

De monitor toont aan dat mensen voor verschillende soorten incidenten naar verschillende instanties gaan. Bijvoorbeeld, iemand die vanwege een hoofddoek wordt afgewezen voor een stage, zal eerder naar een meldpunt zoals Art.1 MN gaan, terwijl een LHBTIQ+-persoon die op straat wordt uitgescholden en bedreigd, sneller naar de politie zal stappen. Dit verschil in waar mensen hun meldingen doen is ook zichtbaar in de discriminatiegronden en de manieren van discriminatie die worden gerapporteerd door de verschillende instanties​​.