Het aantal discriminatiemeldingen en -registraties bij officiële Nederlandse meldinstanties is in 2024 gestegen. Bij het landelijk meldpunt Discriminatie.nl is het aantal meldingen zelfs meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de jaarrapportage ‘Discriminatiecijfers in 2024’, die is opgesteld in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie en Veiligheid. Het rapport wordt donderdag 24 april aangeboden aan minister Judith Uitermark en minister David van Weel.
Bij Discriminatie.nl, het landelijke meldpunt van de antidiscriminatievoorzieningen, kwamen in 2024 14.796 meldingen binnen, meer dan het dubbele aantal van 2023. De groeiende bekendheid van het discriminatiemeldpunt, dat vorig jaar januari werd gelanceerd, heeft hier mede aan bijgedragen. Ook weten steeds meer mensen het meldpunt te vinden om hun onvrede te uiten over discriminerende uitspraken van opiniemakers en politici. In meerdere gevallen werd massaal gemeld. Deze zogenaamde clustermeldingen, ruim 5.000, verklaren ook een deel van de stijging.
Aanpak politie
De politie registreerde 9.613 incidenten, 623 meer dan in 2023. Het aantal door de politie geregistreerde incidenten laat al sinds 2018 een stijgende lijn zien. De politie is waakzaam en dienstbaar aan de waarden van de democratische rechtsstaat en de grondwet. Hierop baseert zij dagelijks haar optreden en handelen. Het bestrijden van discriminatie is daar onderdeel van. Hoe moeilijk dit soms ook is, zij werkt hier hard aan. Omdat het aantal meldingen blijft stijgen, vraagt dit nog meer aandacht en investering. Daarom breidt de politie haar Expertisecentrum Aanpak Discriminatie Politie, het zogenaamde ECAD-P, uit. Met dit expertisecentrum blijft zij onverminderd inzetten op een betekenisvolle afdoening voor slachtoffers van discriminatie.
Meer meldingen bij alle instanties
Ook andere instanties die discriminatie registreren kregen meer meldingen binnen. Met name bij Meld.Online Discriminatie was die stijging fors: het aantal meldingen steeg van 483 naar 718, een toename van 49 procent. Dit kan wijzen op een groeiende naamsbekendheid van het online meldpunt. Bij het College voor de rechten van de Mens steeg het aantal verzoeken om een oordeel van 581 naar 621. Ook bij de Nationale ombudsman nam het aantal meldingen na een daling in 2023 weer toe naar 311. Bij de Kinderombudsman bleef het aantal meldingen gelijk, namelijk 19.
Aandacht voor kinderen en jongeren
Een apart hoofdstuk van de landelijke rapportage gaat over discriminatie van kinderen en jongeren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen en jongeren relatief vaak discriminatie ervaren. Dit heeft een negatieve invloed op hun welzijn en ontwikkeling. De discriminatie gaat vaak gepaard met pesten en vindt veelal plaats op school, maar ook op straat en op hun sportvereniging.
Een goede registratie en grootschalig kwantitatief onderzoek van discriminatie-ervaringen van kinderen en jongeren ontbreekt echter. Discriminatie.nl gaat in 2025 onder andere kindvriendelijke meldpunten ontwikkelen, om het melden van discriminatie voor kinderen makkelijker te maken.
Discriminatiecijfers regio Midden-Nederland
Gelijktijdig met Discriminatiecijfers in 2024 verschijnt de Monitor Discriminatie 2024 Midden-Nederland. Er hebben zich 1403 incidenten voorgedaan in de regio Midden-Nederland die zijn gemeld bij één van de drie ADV’s of een andere ADV in het land. Een stijging van nagenoeg 60%. Het aantal meldingen op moslimdiscriminatie nam verhoudingsgewijs het meest toe met ruim 200% (van 32 meldingen in 2023 naar 97 meldingen in 2024). De politie registreerde 1178 discriminatie-incidenten binnen de regio Midden-Nederland, dat is 11 procent meer dan in 2023. Het grootste deel van de politieregistraties gaat over de gronden herkomst/huidskleur (554) en seksuele gerichtheid (347). Het College voor de Rechten van de Mens ontving 76 verzoeken tot een oordeel uit de regio, 5 verzoeken meer dan het jaar ervoor. In de Monitor Discriminatie 2024 Midden-Nederland vindt u een uitgebreide analyse van de meldingen en registraties.

Over discriminatiecijfers
Omdat slechts een klein deel van de discriminatie-incidenten wordt gemeld en geregistreerd, geven de landelijke rapportage en de Monitor Discriminatie geen inzicht in de totale omvang van discriminatie in Nederland of de betreffende regio. Uit onderzoek uit 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de tien mensen die discriminatie ervaren het incident ergens meldt. Slechts 3 procent van de mensen die discriminatie ervaren meldt dit bij de politie, 1 procent bij een antidiscriminatievoorziening, en minder dan een half procent bij het College voor de Rechten van de Mens. 4 procent meldde bij een andere dan de genoemde instanties.