‘Iedereen aan zet met de grondwet’ brengt gesprek over grondrechten op gang

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, , ,

Tags:

Op de verjaardag van de Nederlandse Grondwet, die op 3 november 175 jaar werd, lanceerde Art1MN | Discriminatie.nl Provincie Utrecht en Stichting Vreedzaam een interactieve tool waarmee kinderen de Grondwet kunnen ontdekken. Inmiddels wordt de tool op niet alleen op een twintigtal scholen gebruikt, maar wordt het ook gebruikt in buurthuizen en voor trainingen voor buurtcoaches en andere professionals in het sociaal domein. De toolkit blijkt een mooi instrument om het gesprek over de grondwet en grondrechten op gang te brengen.

Iedereen aanzet met de Grondwet’ is een interactieve tool waarmee kinderen de Grondwet kunnen ontdekken. Door minigames te spelen op school, in de wijk, thuis, met elkaar of alleen. ‘Want je wordt niet met een democratisch gen geboren, je wordt democratisch opgevoed’, zegt Annemiek van Vliet, directeur van Stichting Vreedzaam.

Iedereen aan zet met de grondwet

“Ik heb meer informatie over de Grondwet gezien, maar het was te merken dat de tool ‘Iedereen aan zet’ mét kinderen tot stand is gekomen. Daardoor is de tool veel aansprekender voor hen!”

Jamila el Mourabet, founder Inclusionair

Niet alleen kinderen, Iedereen is aan zet…

De game en bijbehorende campagne, in opdracht van Stichting Vreedzaam en Art1.MN Discriminatie Provincie Utrecht ontwikkeld door Critical Mass en Filmacht, wordt inmiddels op een groot aantal scholen gebruikt. “De games uit de toolkit als bijvoorbeeld ‘Feit of Fabel’ of ‘het Dilemmaspel’ zijn heel laagdrempelige instrumenten om de grondbeginselen van ons rechtsbestel bespreekbaar te maken” stelt Bernice Calmes, directeur Art1MN | Discriminatie.nl Provincie Utrecht. “Hoewel Iedereen aan Zet met de Grondwet eigenlijk voor het basisonderwijs is ontwikkelt, blijkt heel goed te werken om het gesprek over grondrechten en wederzijds respect met andere doelgroepen op gang te brengen. Het is mooi om te zien dat de toolbox inmiddels ook wordt ingezet bij trainingen voor buurtcoaches, boa’s en politie.

Meer weten over Iedereen aan Zet Met de Grondwet?

Speel zelf ‘Feit of Fabel”, “Het Dilemmarad’ of maak je eigen wet op Iedereenaanzet.nl. Op de website vindt je verschillende minigames, leuke filmpjes en informatie over de grondwet. En voor leraren en ouders hebben we ook extra informatie en instructies.