Panelgesprek “Drie jaar Nikabverbod, hoe nu verder?

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

Tags:

Het panelgesprek “Drie jaar Nikabverbod, hoe nu verder?” georganiseerd door Art.1 MN, richtte zich op de impact en de toekomst van het in 2019 in Nederland ingevoerde nikabverbod. Het bood een diepgaande blik op de impact van het nikabverbod in Nederland. Het gesprek bestond uit twee delen: een panel van experts en een panel van ervaringsdeskundigen.

Een belangrijk thema dat aan bod kwam was de vraag of Nederland veiliger is geworden door het nikabverbod. De sprekers concludeerden dat dit niet het geval is. Integendeel, het verbod heeft geleid tot meer onveiligheid voor nikabdraagsters. Ze ervaren nu meer confrontaties en agressie vanuit de samenleving, wat aantoont dat het verbod contraproductief heeft gewerkt.

Het tweede deel van de discussie richtte zich op de ervaringsdeskundigen, nikabdraagsters, die deelden hoe het verbod hun dagelijks leven beïnvloedt. Ze spraken over discriminatie en uitsluiting die ze ervaren in openbare instellingen, zoals bij gemeentehuizen, en over de moeilijkheden bij het vinden van werk. Deze vrouwen voelen zich geïsoleerd en niet welkom in de samenleving, wat aanzienlijke psychosociale impact heeft. De verhalen benadrukten hoe het verbod hun vrijheid beperkt en hoe zij en hun kinderen hieronder lijden.

Het gesprek benadrukte ook de noodzaak van grondwettelijke toetsing van wetgeving in Nederland en het belang van betrokkenheid van de getroffen gemeenschap bij het evalueren van dergelijke wetten. De sprekers riepen op tot meer begrip en ondersteuning van nikabdraagsters en benadrukten het belang van het voortzetten van de dialoog om tot een inclusievere samenleving te komen.