Activiteitenverslag Gemeente Utrecht 2020

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

,

Tags:

Het activiteitenverslag 2020 van Art.1 Midden Nederland, specifiek gericht op de gemeente Utrecht, schetst een beeld van een jaar dat gedomineerd werd door de impact van de COVID-19 pandemie en een toename in het aantal meldingen van discriminatie. Het aantal meldingen in Utrecht verdubbelde bijna, van 176 in 2019 naar 352 in 2020. Een significant deel van deze meldingen had betrekking op racisme, mede aangewakkerd door de Black Lives Matter-beweging en het controversiële coronalied van Radio 10, dat leidde tot 140 meldingen vanwege racistische inhoud.

Het rapport benadrukt de uitdagingen die mensen met een handicap of chronische ziekte ondervonden tijdens de pandemie, zoals problemen met de mondkapjesplicht en toegankelijkheid in winkels. Daarnaast waren er meldingen van discriminatie op basis van geslacht, religie (met name islamofobie), en seksuele gerichtheid, hoewel het aantal meldingen in deze laatste categorie afnam, mogelijk door de beperkte sociale interacties tijdens de lockdowns.

Art.1 MN speelde een actieve rol in verschillende samenwerkingsverbanden en campagnes, zoals de #jijteltmee-campagne, die gericht was op het vergroten van bewustwording en meldingsbereidheid. Ook op het gebied van educatie en voorlichting werden aanzienlijke inspanningen geleverd, ondanks de beperkingen door de pandemie. Het rapport toont verder dat Art.1 MN actief betrokken was bij beleidsadvisering, onder andere door deel te nemen aan de ontwikkeling van de anti-discriminatie agenda van de gemeente Utrecht.

Kortom, 2020 was een uitdagend jaar waarin Art.1 MN ondanks de beperkingen door COVID-19 erin slaagde om haar missie voort te zetten en belangrijke stappen zette in de strijd tegen discriminatie in Utrecht.