BAM Debat ‘The Color Purple & Precious’

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

Tags:

Over ‘The Color Purple & Precious’ Zwart leiderschap en Amerikaanse verhalen in Nederland – Debat Black Achievement Month 2022 – 28 oktober 2022 Neude

Aan de hand van twee films over de zwarte gemeenschap in Amerika introduceren wij het gesprek over de situatie in Nederland, waar zich soortgelijke omstandigheden voordoen. Tussen de bewustwording van Celie (‘de kleur paars’ of The Color Purple) en de overlevingsdrang van Precious zit een historische verhaallijn van circa 100 jaar: bewegende beelden van het leven tussen de afschaffing van de slavernij en de sociale woonblokken van de moderne tijd. Hierbij lijken huiselijk geweld, misbruik, armoede, marginalisering en uitsluiting permanent bij de dagelijkse realiteit te horen.

De geopolitieke waan van de dag maakt dat de uitdagingen in de zwarte gemeenschap uit beeld raken, echter, collectieve stilte door handelingsverlegenheid of schaamte lost de hardnekkige sociaal-maatschappelijke problemen niet op voor de mensen die het aangaat. We hebben zwarte leiders nodig voor het (politiek) zichtbaar houden van de uitdagingen in de community, de bewustwording, het levend houden van de dialoog (intern en extern) en bovenal voor de voorbeeldfunctie.

Met dit debatcafé willen wij bewustwording op gang brengen, want deze “Amerikaanse verhalen” spelen zich ook in Nederland af. We roepen informele leiders, beleidsmakers, gemeenten, gemotiveerde burgers en anderen op tot verdergaande samenwerking. Samen op zoek naar inspiratie voor een inclusieve samenleving.

Deelnemers aan het debat:

  • John Leerdam, artistiek directeur Black Achievement Month
  • Leroy Lucas, voorzitter Comité 30 juni | 1 juli Utrecht
  • Babah Tarawally, dichter en schrijver
  • Migaisa Poeketi, intercultureel communicatie-expert
  • Ethel Sinclaire, psycholoog
  • Mpanzu Bamenga, burgeractivist en winnaar Mensenrechtenmens 2021 Publieksombudsman: Osiris Hoepel

Met een speciale voordracht van Arthur Kibbelaar, diplomaat en levensobservator