Discriminatie in Midden-Nederland neemt toe: meer meldingen én meer bewustzijn

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, , , ,

Tags:

Monitor Discriminatie 2024: wat zeggen de cijfers?

Discriminatie is nog altijd een hardnekkig probleem in onze samenleving. Dat blijkt opnieuw uit de Monitor Discriminatie 2024 Midden-Nederland, een gezamenlijke uitgave van Discriminatie.nl Provincie Utrecht, Discriminatie.nl Flevoland, Discriminatie.nl Gooi en Vechtstreek en de politie Midden-Nederland. In 2024 steeg het aantal meldingen van discriminatie opnieuw, zowel bij de ADV’s als bij de politie.

In totaal kwamen 2.096 meldingen binnen bij de drie ADV’s, waarvan 1.403 incidenten zich daadwerkelijk in de regio afspeelden. Bij de politie werden 1.178 discriminatie-incidenten geregistreerd.

Wat wordt er gemeld?

De meeste meldingen bij de ADV’s betroffen discriminatie op basis van herkomst en huidskleur (651), gevolgd door meldingen over seksuele gerichtheid (151), moslimdiscriminatie (97), en handicap of chronische ziekte (128). Ook discriminatie op grond van geslacht, met name gericht tegen transgender personen, kwam vaker voor (125 meldingen, waarvan 29 over transgender personen).

Bij de politie werd vooral gemeld over herkomst/huidskleur (554), gevolgd door seksuele gerichtheid (347) en godsdienst (waarvan 41 meldingen islamofobie betroffen). Opvallend is ook de toename van meldingen op basis van geslacht, vooral gerelateerd aan genderidentiteit en expressie.

Waarom deze stijging?

Een belangrijke verklaring voor de toename is de hernieuwde naamsbekendheid van de meldpunten. Sinds januari 2024 opereren alle ADV’s onder de herkenbare naam Discriminatie.nl. Deze eenduidige profilering maakt het makkelijker voor mensen om hun weg te vinden naar hulp. Daarnaast speelden zes geclusterde meldingen – waaronder reacties op publieke uitlatingen van politici en mediapersonen – een grote rol. Alleen al de uitspraak van Johan Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop leidde tot 137 afzonderlijke meldingen in onze regio.

Discriminatie op de werkvloer, in de wijk, op straat

De meeste meldingen betroffen het terrein van de arbeidsmarkt (277), gevolgd door meldingen over incidenten in de openbare ruimte (178) en in de buurt of wijk (162). In de sport en recreatie nam het aantal meldingen eveneens toe, mede naar aanleiding van een oproep voor een wandeltocht uitsluitend voor mensen van kleur.

Wat doet Discriminatie.nl Provincie Utrecht?

Bij Discriminatie.nl Provincie Utrecht kunnen mensen terecht voor een luisterend oor, informatie en advies, bemiddeling, juridische ondersteuning of hulp bij een klachtprocedure. Iedere melding telt – ook anonieme meldingen en meldingen van getuigen zijn van waarde. Bovendien dragen deze meldingen bij aan beleidsbeïnvloeding op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Waarom melden belangrijk is

Nog altijd wordt slechts een fractie van alle discriminatie-ervaringen daadwerkelijk gemeld. Volgens het CBS ervaart 11% van de mensen in Nederland discriminatie, maar slechts 1% meldt dit bij een ADV. Melden maakt discriminatie zichtbaar, doorbreekt het isolement en geeft slachtoffers een stem.

Samen tegen discriminatie

Discriminatie raakt ons allemaal. Of het nu gaat om uitsluiting op het werk, belediging op straat, of structurele achterstelling in het onderwijs of de zorg – elke melding draagt bij aan de strijd voor gelijke behandeling. Daarom zeggen wij: meld het wél.