Afgelopen vrijdag 9 februari bood de Keti Koti ontmoetingstafel in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort de kans om te luisteren naar verhalen over het slavernijverleden, discriminatie en racisme. De ontmoetingstafel dient als een platform om naar elkaar te luisteren,” licht Zuwena Venhuis toe. “De deelnemers zitten tegenover elkaar en delen hun verhalen. De gesprekken richten zich op het slavernijverleden en gerelateerde thema’s.” Venhuis benadrukt dat racisme en discriminatie hun wortels hebben in het slavernijverleden. “Het ontmoeten van elkaar vormt de eerste stap naar het erkennen van elkaars leed. “Aan de Keti Koti tafel is Iedereen is welkom, ongeacht huidskleur. Het draait om het delen van verhalen.”
Als aanvulling en verdieping op expositie ‘Hoe niets voorgoed verdwijnt – Sporen van een koloniaal verleden’ organiseerden Zuwena Venhuis en Angelique Duijndam op initiatief van Art1MN | Discriminatie.nl Provincie Utrecht de Keti Koti ontmoetingstafel.
De traditie van de Keti Koti tafel gaat terug tot de zestiende eeuw, toen Afrikanen tot slaaf werden gemaakt en verhandeld door Nederland. “Ontmoetingstafels hebben een lange geschiedenis,” vertelt Duijndam. “Vroeger organiseerden tot slaaf gemaakten op de plantages ook een soort welkomsttafel.” Duijndam legt uit dat een Keti Koti tafel met klaagliederen een manier was voor tot slaaf gemaakten om hun verhaal te delen en nieuwe banden te smeden met medeslaven op de plantage. “De tot slaaf gemaakten deelden het weinige voedsel dat ze hadden en namen gezamenlijk afscheid van hun vrijheid, in de hoop van een zware tijd iets positiefs te maken.”
Tijdens de Ontmoetingstafel deze vrijdag kregen de bezoekers, als een extra element van bewustwording, een maaltijd voorgeschoteld geïnspireerd op het voedsel dat tot slaaf gemaakten ontvingen op de plantages.