Monitor Discriminatie 2019 Provincie Utrecht

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, , ,

Tags:

De “Monitor Discriminatie 2019 Provincie Utrecht” van Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) biedt een uitgebreid overzicht van discriminatie-incidenten in de provincie Utrecht, inclusief gegevens van Art.1 MN zelf, de politie-eenheid Midden-Nederland, en het College voor de Rechten van de Mens. Het doel van deze monitor is het bieden van een compact en publieksvriendelijk overzicht van regionale ontwikkelingen op het gebied van gemelde discriminatie-incidenten, en het ondersteunen van de hulpverlening aan slachtoffers van discriminatie en het registreren van incidenten​​.

Monitor Discriminatie 2019 Provincie Utrecht

Discriminatie wordt gedefinieerd als het anders behandelen van mensen op basis van kenmerken die niet relevant zijn in een bepaalde situatie, zoals huidskleur, geslacht, of leeftijd. De monitor focust op ervaren discriminatie en erkent dat er sprake is van onderregistratie, omdat niet alle discriminatie-ervaringen gemeld worden​​.

Meeste meldingen discriminatie vanwege herkomst / huidskleur

In 2019 ontving Art.1 MN 368 meldingen van inwoners uit de provincie Utrecht, met 344 voorvallen die in de provincie plaatsvonden. De politie registreerde 515 incidenten, en het College voor de Rechten van de Mens ontving 70 verzoeken om een oordeel. Er is waarschijnlijk overlap tussen deze aantallen, aangezien dezelfde incidenten bij meerdere instanties gemeld kunnen zijn​​.

De meeste meldingen betroffen discriminatie vanwege herkomst/huidskleur. Er waren aanzienlijke verschillen in de soorten discriminatiegronden en incidenten die bij de verschillende instanties gemeld werden, wat aangeeft dat mensen voor verschillende incidenten naar verschillende instanties gaan​​. Op de arbeidsmarkt werden de meeste incidenten gemeld, wat in het verleden ook het terrein was waar veel meldingen over binnenkwamen​​.

Basis voor beleid & actie tegen discriminatie & uitsluiting

Art.1 MN biedt ook juridische ondersteuning in procedures tegen discriminatie, waaronder het indienen van verzoeken om een oordeel bij het College voor de Rechten van de Mens​​. Daarnaast ontvangt Art.1 MN honderden informatie- en adviesverzoeken van gemeenten, organisaties en werkgevers, en vertaalt deze naar doelgerichte actie​​.

De monitor beschrijft ook de preventieve werkzaamheden van Art.1 MN, waaronder educatie, projecten en platforms. Dit omvat gastlessen, workshops en trainingen om het bewustzijn van diversiteit te vergroten en handelingsvaardigheden in lastige situaties te verbeteren​​. Deze programma’s richten zich op verschillende leeftijdsgroepen en educatieve niveaus, van basisonderwijs tot hoger onderwijs​​.