Presentaties Expertmeeting Woonwagenbeleid Gemeenten Provincie Utrecht

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

,

Tags:


Ter gelegenheid van de Wereld Roma en Sintidag organiseerde Art.1MN | Discriminatie.nl Provincie Utrecht op maandag 8 april de bijeenkomst 80 Jaar Samudarinpen – Expertmeeting Woonwagenbeleid Gemeenten Provincie Utrecht. 

Herdenking 80 jaar Samudaripen

We openende de bijeenkomst met de herdenking van 80 jaar Samudaripen – De Roma Holocaus 1944-2024. We stonden stil bij de ‘Samudaripen’, de massamoord op Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Op 2 augustus 1944 werden in het Zigeunerlager van Auschwitz-Birkenau ruim 3.000 Roma- en Sinti-vrouwen, mannen en kinderen vergast.

Mila Duodu, schetste tijdens haar presentatie een beeld van de positie van de Roma & Sinti.

Expertmeeting Woonwagenbeleid Gemeenten Provincie Utrecht

Woonwagenbewoners – waaronder Roma en Sinti – voelen zich gediscrimineerd, niet gehoord en uitgesloten van hun woonwagencultuur. Tussen 1999 en 2018 was het actief beleid van gemeenten om standplaatsen te verwijderen. In 2018 gaf de Rijksoverheid toe dat het gevoerde beleid woonwagenbewoners benadeelde. Er volgde een nieuw beleidskader. Tot op heden heeft dit beleid echter niet tot noemenswaardige resultaten geleid.

Miny van Haestregt gaf ter introductie op het onderwerp een presentatie over het juridisch kader van het huisvestingsbeleid en de pijnpunten in de provincie.