De Melder Centraal: zie de mens achter de melding -Micheline Zeenni-Paffen

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, , ,

Tags:

Werkconferentie De Melder Centraal
15 Jaar werken aan Gelijke Behandeling

Lancering campagne ‘De Melder Centraal’ door Micheline Zeenni-Paffen
Wethouder Inclusie & Diversiteit Gemeente Amersfoort

Ik denk dat dat een fantastische campagne is. Zeker als het gaat om de mens. De mens in iedere persoon die je ziet. Ik zeg altijd. Ik ben wethouder diversiteit en inclusie in Amersfoort. Ik zeg altijd. Iedere mens is gelijk en gelijkwaardig. Maar we zijn allemaal mensen. En het is zo ingewikkeld. Om soms te zeggen. Kijk naar mij. Kijk naar mijn gedachten. Kijk naar hoe ik ben. Kijk naar wie ik ben. En het is zo vermoeiend om je altijd te moeten gaan verantwoorden. Omdat je anders bent, of uit een andere cultuur komt. Of misschien vanuit je gender, of vanuit je geloof, of wat dan ook. En ik zeg altijd. Als wij allemaal met zijn allen de mens zien. Als we dwars door alle andere dingen kunnen kijken, dan kunnen we alleen maar fantastische mensen zien. Die allemaal hun eigen gedachten, hun eigen dromen, hun eigen ambities en hun eigen plannen in hun leven hebben.

En het betekent dat als we dat doen, we niet alleen acceptatie hebben, maar dat we de ander waarderen. Dat we de ander opzoeken. Omdat ze gewoon een mens zijn. En als dat het voor ons allemaal gewoon de norm wordt. De mens blijven zien. Dan kan het alleen maar leiden naar gelijkwaardigheid. Naar ieder die zichzelf kan zijn.

Tijdens de werkconferentie ‘De Melder Centraal’ op 19 maart 2024 keken we samen terug op 15 jaar werken aan gelijke behandeling in de provincie Utrecht en stelden we de ervaringen van inwoners van de provincie Utrecht centraal. We vierde de successen, vertaalde de ervaringen van melders in een drietal interactieve pitch workshops naar concrete actie en lanceerden onze nieuwe antidiscriminatiecampagne ‘De Melder Centraal!’

Als wij met zijn allen het goede voorbeeld geven, dan kunnen we de cultuurverandering tot stand brengen.

Ik zie hier vandaag de voorbeelden van. Kijk naar de workshops die we vandaag hebben gehad. Maar ik zie ook discriminatie:  Op de werkvloer. Bij het verhuren van een woning. Bij de sociale woningen, maar ook bij de vrije verhuur. Je ziet discriminatie in de horeca, op scholen. overal. Dan denk ik: Wij kunnen dat zaadje planten met zijn allen. Als wij de stille meerderheid worden die het geluid altijd laat horen. Als we iets zien, of als we iets horen. Of zien dat iemand anders wordt behandeld. 

Als wij met zijn allen het goede voorbeeld geven, dan kunnen we de cultuurverandering tot stand brengen. Want iedere persoon is prachtig zoals die is. Met de cultuur die hij met zich meebrengt. Ik zeg altijd: Ik kom uit drie verschillende delen van de wereld. Ik ben in Libanon geboren, mijn vader is half Braziliaans, mijn moeder is Grieks. Ik ben een mengelmoesje. Ik neem alle cultuur die ik heb mee. Maar dat hebben ook alle andere mensen. En als we niet naar het uiterlijk kijken maar naar de mens zelf;  dan zou deze campagne moeten slagen.

En als we iets horen, zoals Yffel net zei, als je iets ziet, of iemand naar je toekomt met een melding: Neem dat altijd serieus. Want niemand komt zomaar met een melding als die zich niet vervelend heeft gevoeld, gediscrimineerd heeft gevoeld, uitgesloten heeft gevoeld. 

Het gaat erom dat je het erkent. Onderkent. Ervan leert.

Tijdens de werkconferentie ‘De Melder Centraal’ op 19 maart 2024 keken we samen terug op 15 jaar werken aan gelijke behandeling in de provincie Utrecht en stelden we de ervaringen van inwoners van de provincie Utrecht centraal. We vierde de successen, vertaalde de ervaringen van melders in een drietal interactieve pitch workshops naar concrete actie en lanceerden onze nieuwe antidiscriminatiecampagne ‘De Melder Centraal!’

We doen mee, ongeacht wat eruit komt. En toen bleek dat wij in de gemeente Amersfoort, in onze eigen organisatie, institutioneel racisme hebben.

Als gemeente Amersfoort hebben we meegedaan aan een landelijk onderzoek naar Institutioneel Racisme. Geen enkele gemeente wilde meedoen. Negentig gemeenten zijn aangeschreven. Maar zes hebben meegedaan. Hebben wij als gemeente gezegd: We doen mee, ongeacht wat eruit komt. En toen bleek dat wij in de gemeente Amersfoort, in onze eigen organisatie, institutioneel racisme hebben. We hebben dat toen ook wij naar buiten gebracht. Want het gaat erom dat je het erkent. Onderkent. Ervan leert. En zorgt dat het beter wordt. Dat meer mensen zich veilig voelen. Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving. Op een veilige schoolomgeving. Op een veilige plek. Waar hij zichzelf kan zijn. En daar kunnen we met zijn allen. De verandering inbrengen. 

Ik vind het fantastisch. Dat de melder centraal staat. En niet de lijnmanager. En niet vrouw of man. Maar de melder. Want zijn ervaring. Als hij dat heeft ervaren, dan is dat het gewoon. En dan moeten we dat herkennen en erkennen. En dan moeten we dat veranderen. En dat betekent dat wij met zijn allen. Moeten veranderen. De grote meerderheid. En diegene waar de melder afhankelijk van is. Daar moet verandering plaatsvinden . 

Discriminatie.nl Provincie Utrecht is voor mij ook nog even wennen. Het is altijd Art.1 Midden Nederland geweest. Met de mooie blauwe t-shirts. Maar het wordt Discriminatie.nl. En ik hoop dat we als provincie Utrecht echt het goede voorbeeld kunnen geven. En iedere melder, met zo’n mooi systeem straks, kunnen helpen. Zodat we met zijn allen de mooiste, de veiligste provincie van het land worden. En dan de beweging doorzetten voor het hele land. Dank jullie wel.