Verzetten, vermijden of veranderen?

Gepubliceerd op:

door

Categorie:

, ,

Tags:

Reageren op discriminatie en stigmatisering

Verzetten, vermijden of veranderen?
Reageren op discriminatie en stigmatisering

Wat doet discriminatie en uitsluiting met je en (hoe) reageer je daarop? Lach je het weg, vermijd je het conflict of maak je er een punt van? In deze studie naar copingstrategieën laat Jurriaan Omlo zien welke vormen van uitsluiting mensen ervaren en welke reactiepatronen zij in de praktijk ontwikkelen en hanteren. Op basis van interviews en literatuuronderzoek laat hij zien welke reactiepatronen te onderscheiden zijn en plaatst kanttekeningen bij de effectiviteit en toepasbaarheid in uiteenlopende situaties.

Zie ook
Factsheet ‘Copingstrategieën van Slachtoffers van Discriminatie’

Deze eerste publicatie in de Art.1-reeks documenteert de persoonlijke én maatschappelijke gevolgen van repeterende ervaringen van uitsluiting. Omlo levert hiermee de eerste, omvattende Nederlandstalige studie naar het fenomeen copingstrategieën, dat in de discussie over discriminatie tot nu onderbelicht blijft. Hij biedt daarmee het begin van een antwoord op de urgente vraag wat helpt om discriminatie tegen te gaan.

Jurriaan Omlo (1980) promoveerde op een studie naar de perspectieven van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen op integratie, politieke debatten over integratie en discriminatie. Hij is eigenaar van Bureau Omlo, dat onderzoek doet naar uiteenlopende sociale vraagstukken.

Verkrijgbaar in de betere boekhandel of via Bol.com